Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Detaljstyrningen inom hemtjänst måste upphöra!

Att hjälpa människor är det finaste man kan göra.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Sedan Socialdemokraterna tog över ledartröjan har fokus på personalens villkor inom omsorgsverksamheterna ökat markant. När M och C hade makten var deras fokus framförallt på att privatisera.

Stressen inom hemtjänsten var ett faktum redan då. I Juni 2018 fick socialnämnden en rapport om just den upplevda stressen och problemen med att rekrytera personal.

När S tog över 2019 blev det mindre snack och mer verkstad och utifrån personalens egna erfarenheter och berättelser kunde vi påbörja förbättringsarbetet. Schyssta arbetsvillkor och möjlighet till delaktighet i verksamheten är nödvändigt därför att personalen är de verkliga experterna.

De allra flesta beskriver yrket som roligt och betydelsefullt. Att hjälpa människor är det finaste man kan göra. Det kräver kompetens och flexibilitet. Personal i god samverkan med sin chef kan skapa den hemtjänst Falkenberg förtjänar. Ett gott ledarskap är avgörande.

Vi står inför tuffa rekryteringsbehov inte minst under sommaren, men även framåt. För att lyckas måste vi förstå att investeringar på personalen är just en investering. Det är sjukskrivningar och personalomsättning som kostar. Därför satsade vi 10 miljoner kr. på just arbetsmiljön inom hemtjänsten.

April 2020 Beslutade vi om personcentrerad omsorg för att stärka medarbetarna, minska detaljstyrning och stress för att kunna möta brukarens behov på riktigt.

Maj -20 Beslutade vi, mot M och C´s vilja, att inte utreda sänkt ambition gällande personalkontinuiteten eller öka andel timanställda. Det hade fått stora konsekvenser för arbetsmiljön och brukarnas trygghet. Tack vare att vi satt i majoritet så stoppades det.

Sept. -20 Gav vi i uppdrag att minska detaljstyrning och fokus på tidsåtgång för insatserna.

Mars -22: Lyfter S den fortsatt upplevda stressen och att förändringarna inte varit tillräckliga. Detaljstyrningen måste minska!

Vi agerar, men det tar tid att förändra. Vi är redo att fortsätta arbetet med att stärka vår gemensamma välfärd. Framåt Tillsammans!

Kerstin Rosell (S)

ordf. i Socialnämnden

Andreas Engebrethsen (S)

1:a Vice Ordf. i Socialnämnden

Miranda Bodiroza (S)

Ulla Lindén (S)

Helena Enqvist (S)

Thomas Fagenheim (S)

Emelie Reimer

Hemtjänst Falkenberg

.