Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det var Söders egna ord jag upprepade

Skrämmande och hotfullt att SD vill bestämma.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Inte kränkande att säga att någon tillhör en annan folkgrupp"

Inte var det jag som tolkade Björn Söders första citat (insändare från mig 5 februari). Det var Söders egna ord. Och de stämmer väl överens med SD:s principprogram angående nationen. Där står: ”SD skiljer på medborgarskap i den svenska staten och tillhörighet till den svenska nationen, men anser samtidigt att alla medborgare oavsett nationstillhörighet skall vara lika inför lagen och ha samma rättigheter och skyldigheter.”

Vidare står det i principprogrammet: ”Medlem i den svenska nationen kan man enligt vår uppfattning bli genom att födas in i den eller senare i livet aktivt välja att ingå i den.” ”Vi menar också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur”

Skrämmande och hotfullt att SD vill bestämma om ens lojalitet, språk, identitet och kultur.

När det gäller Georg Soros har SD problem. Soros kämpar för demokrati, mänskliga rättigheter, fri press och öppna samhällen. Han är hatobjekt för nationalister i hela Europa Förföljelsen i Ungern av Soros associeras av judarna i Ungern till 20 och 30talets antisemitismen i Europa. Och det auktoritära ickedemokratiska Ungern är en förebild för SD. Ledande Sverigedemokraten Rickard Jomshof beklagar sig enligt Aftonbladet 20 dec 2018 över att svenska medier inte fungerar som medierna i Ungern ”än”. Åkesson har i en intervju sagt att han föredrar Viktor Orban framför Angela Merkel. Detta kan inte tolkas på annat sätt än SD inte är intresserad av det demokratiska samhället.

Med Björn Söders båda uttalanden i min förra insändare och ovanstående bakgrund är SD ett antisemitiskt och rasistiskt parti i paritet med nazism

Marianne Johansson

socialdemokrat

Varberg