Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Är det inte snarare så att det är åttatimmarsdagen som är ett experiment på människor, eftersom många inte orkar jobba så mycket och bränner ut sig? Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Är det inte snarare så att det är åttatimmarsdagen som är ett experiment på människor, eftersom många inte orkar jobba så mycket och bränner ut sig? Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Det skulle gå alldeles utmärkt att införa sex timmars arbetsdag

Fler skulle orka jobba heltid, få högre lön och då bättre pension

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Sluta med omöjliga krav på sextimmarsdag", "Sextimmarsdag är inte gratis", och apropå artikeln "Sjukfrånvaron glider uppåt igen"

Nu ökar sjukfrånvaron igen i Varberg. Men kommunstyrelsen vet inte vad det beror på.

För några år sedan anställde de på två år en kortidssjukfrånvarokoordinator, en tjänsteman, till en kostnad av 1,2 miljoner kronor. Man valde att satsa på byråkratin istället för konkreta satsningar på golvet. Nu pratar man om enkätundersökningar. Återigen lägger man pengarna på byråkrati och administration (HN 4/2).

Jan Berge (HN 14/2) vill istället se rimliga löner istället för sex timmars arbetsdag, som han kallar för ett orealistiskt och meningslöst experiment. Men sex timmars arbetsdag skulle ju innebära att fler orkar jobba heltid, får högre lön och då bättre pension. Så det ena står inte mot det andra. För att inte tala om vinst med mindre stress, mindre utbrändhet och mindre sjukskrivningar. Är det inte snarare så att det är åttatimmarsdagen som är ett experiment på människor, eftersom många inte orkar jobba så mycket och bränner ut sig?

Pierre Ringborg är för kravet, men oroar sig för kommunens budget (HN 15/2). Låter vi bli att flytta hamnen, vilket kan komma att kosta upp till två miljarder, låter vi bli att hyra in dyra konsulter i parti och minut, skär vi ner på den allt mer svällande byråkratin, för att bara nämna några exempel, skulle det gå alldeles utmärkt att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön – börja på de vårdenheter med störst korttidssjukfrånvaro.

Andreas Verdin (K)

Kommunistiska Partiet

Varberg