Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ceiclia Rönn (L) och Hanna Netterberg (M). Bild: Annika Karlbom
Ceiclia Rönn (L) och Hanna Netterberg (M). Bild: Annika Karlbom

Det naiva är att tro att allt kan vara som det alltid har varit

Vi jobbar kontinuerligt med förbättringar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Naiva ”effektiviseringar” av alliansen"

Jeanette Qvist (S) skriver att vi är naiva som inte inser att effektiviseringar påverkar verksamheten. Vi skulle vilja påstå att naiviteten ligger i tron att man kan arbeta som man alltid gjort när omvärlden förändras.

Förskole- och grundskolenämndens budget är på mer än 1,3 miljarder kronor. Det alla partier i Varbergs kommunfullmäktige är överens om är att vi varje år behöver effektivisera och förbättra våra verksamheter med en procent. Nämnden blir kompenserad för fler antal barn och elever, löneutveckling samt prisindexuppräkning – en ökning av den totala ramen på över 44 miljoner kronor.

Jämför med alla de företag vi har runt om i kommunen och landet. För att de ska vara konkurrenskraftiga krävs det att hela tiden tänka nytt. Det är inte ovanligt att inom den privata sektorn effektivisera tre till fem procent varje år. Detta utan att sänka kvaliteten och utan att höja priserna. Samtidigt är det viktigt med en bra arbetsmiljö för att vara attraktiv för sina anställda.

Det krävs ett systematiskt och kontinuerligt arbete varje dag av alla för att få en lärande organisation som arbetar med ständiga förbättringar. Därför har nämnden hför mandatperioden ett mål som heter ”Tillit till förbättring”. Alliansen har tillsammans utarbetat ett antal uppdrag i budget 2020 där vi kan spara pengar utan att tumma på kvalitén som att minska matsvinnet, söka digitaliseringsstöd, minska sjukskrivningar och nyttja våra förskolelokaler bättre. Därtill gjorde vi en satsning på 2,5 miljoner kronor för att skapa likvärdiga förutsättningar för alla barn

Allt ovan för att vi brinner för att vartenda barn och elev ska lyckas i skolan, att alla anställda ska känna sig stolta och må bra när de går till jobbet. Detta vill vi uppnå genom att kontinuerligt arbeta med förbättringar och lägga invånarnas skattepengar där de behövs som allra mest.

Att inte vilja det och att istället lösa problemet med att jobba som man alltid har gjort och höja skatten, det tycker vi är ansvarslöst och naivt.

Hanna Netterberg (M)

Cecilia Rönn (L)