Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det måste väl finnas plats för alla?

Självklart ska det finnas utrymme och tolerans både för de som gillar motorcyklar, nyare cyklar och även elcyklar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till signaturen ”en cyklist” med rubriken ”MC-förare, tänk om för klimatets skull!

Det är så ledsamt med människor som anser att de vet bäst, och vill bestämma vad andra ska sysselsätta sig med. Det måste väl finnas plats för alla? Självklart ska man inte störa människor i onödan, men därifrån till att anse att jag vet bättre än du vilken hobby du ska ha och var du ska utöva den, det vore mig totalt främmande.

Av din signatur kan man ju gissa sig till att du gillar att cykla. För mig kanske cyklar är ett stort irritationsmoment? Hade jag varit lika trångsynt så skulle jag ju t e x kunna ondgöra mig över alla cyklister som åsidosätter trafikregler, cyklar för fort på gågator, i bredd på landsväg, utan ljus i mörkret o s v i en lång, lång lista.

Dessutom är det ytterligare svårbegripligt att du anser att jag ska utöva min hobby på bana, rimligtvis minskar det väl inte klimatpåverkan om jag kör lika långt på det ena eller andra stället?

Själv gör jag nästan noll miljöavtryck med min cykel, en gammal Kärnan, gissningsvis tillverkad på 40-talet. Enda klimatpåverkan är att hon får nya däck lite då och då samt några droppar olja (inte minst till trähandtagen…). Själv har du kanske en nyare cykel, vars tillverkning påverkat miljön negativt? Hur kom den till Sverige? Ve och fasa vad jag skulle kunna beklaga mig över elcyklar; ett fordon som är konstruerat för att drivas med mänsklig kraft, det förser vi med mera vikt och miljöovänliga batterier helt i onödan?

Dock ser jag inte min omvärld på det sättet, utan självklart ska det finnas utrymme och tolerans både för de som gillar nyare cyklar och även elcyklar. Jag tycker inte ens att vi ska bygga särskilda banor där anonyma insändarskribenter med märkliga åsikter ska cykla omkring. Tvärtom är jag så vidsynt att jag tycker att ni ska få finnas ute ibland oss andra ni också.

Bo Håkansson