Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem vill regeringen skydda genom att hemlighålla det kommande utbetalade elstödet? undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
Vem vill regeringen skydda genom att hemlighålla det kommande utbetalade elstödet? undrar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Det luktar unket – vad vill regeringen dölja?

Det är skattebetalarnas/elkonsumenternas pengar som delas ut. Borde då inte dessa få reda på vem som får elstöd och hur mycket de får?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vår relativt nytillträdda regering har inte direkt gjort någon succé.

Elstödet till hushållen skulle finnas på plats före 1 november 2022. Och skulle vara hushållen tillgodo innan jul. Enligt vad moderatledaren sa innan valet. Så blev det inte.

Många företag väntar på sitt elstöd. Ingen vet när det kommer. Under tiden blöder företag. Många kommer att gå i konkurs. Människor kommer att förlora sina jobb på grund av regeringens senfärdighet. Lovade man för mycket innan valet?

Men en sak har regeringen skyndat på. Ordentligt. Att hemlighålla vilka som får elstöd. Och hur mycket de får. Lagrådet är tydlig. Uppgifterna om elstödet skall vara offentligt. Regering går emot Lagrådet. Offentlighetsprincipen är viktig i Sverige. Men här frångår regeringen en gammal princip. Detta är märkligt. Frågan man då bör ställa sig är: Vem vill regeringen skydda genom att hemlighålla det kommande utbetalade elstödet? Det är skattebetalarnas/elkonsumenternas pengar som delas ut. Borde då inte dessa få reda på vem som får elstöd och hur mycket de får?

Det som stör mig är hur bråttom det var att hemligstämpla uppgifterna. Remisstid på en halv dag. Varför var det så bråttom? Mer bråttom än själva elstödet.

Detta luktar unket minst sagt. Vad vill man dölja.

Lennart Johnsson (V)

Falkenberg