Vård. Eftersom primärvården är underbemannad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelning av mottagningstiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.
Vård. Eftersom primärvården är underbemannad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelning av mottagningstiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.

Det krävs en primärvårdsreform!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
|

Svar

SD ensamma om att kämpa för vårdcentralerna

Insändare. Sverigedemokraterna i Halland vill satsa 10 miljoner på att öka vårdcentralernas öppettider. Det låter bra, men tittar man bakom de politiska kulisserna vittnar förslaget om oförmåga att förstå hälso- och sjukvårdssystemet.

Den tunga statliga utredningen Effektiv vård har konstaterat att svensk hälso- och sjukvård är alltför ”sjukhustung” och att primärvården är kraftigt underfinansierad och underbemannad och dras med stora problem både vad gäller väntetider och möjlighet att träffa samma vårdgivare. I dag saknas både specialister i allmänmedicin och sjuksköterskor, och på många håll sköter hyrläkare en stor del av besöken.

ANNONS

Men även den resursmässigt ”tunga” sjukhusvården dras med problem, bland annat överbeläggningar och vårdcentralsfall på akutmottagningarna. Detta beror på att primärvården saknar resurser att ta hand om alla de patienter som sjukhusen vill remittera ut, och att de patienter som inte lyckas få en tid på vårdcentralen tvingas söka sig till akutmottagningar.

Är det inte bra att skjuta till 10 miljoner till primärvården? Jovisst, men det behöver tillskjutas resurser av en helt annan dignitet.

Är det inte bra att vårdcentralerna ökar öppettiderna? Jovisst, vårdcentraler ska helst vara öppna dygnet runt. Men eftersom primärvården är underbemannad skulle ökade öppettider bara innebära en omfördelning av mottagningstiderna och medföra ännu längre väntetider under dagtid.

Något måste göras, Sverige behöver en omfattande primärvårdsreform. Alla invånare borde ges lagstadgad rätt att lista sig på en fast vårdcentralsläkare som har ett tak för antalet patienter på sin lista. Bara med ett sådant system kommer fler läkare och sjuksköterskor att lockas till primärvården. På sikt skulle det leda till att alla invånare vid behov kan träffa sin egen doktor på vårdcentralen. Då är 10 miljoner bara en droppe i havet.

Gösta Eliasson

specialist i allmänmedicin

ANNONS