Det går inte längre att projektera förändringar och lägga den slutliga produkten i våra knän, kvalitén och resultatet riskerar att bli lidande, skriver insändarskribenten.
Det går inte längre att projektera förändringar och lägga den slutliga produkten i våra knän, kvalitén och resultatet riskerar att bli lidande, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det kan löna sig att göra sin röst hörd

Önskar Varbergs kommun att leva upp till den goda vård och omsorg vi medarbetare prisas för kanske de inser att kommunikation fortsättningsvis kommer vara nödvändig, skriver undersköterskan Åsa Tuvesson.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

ANNONS
LocationVarberg||

När de fackliga företrädarna meddelade att de slutfört sitt uppdrag avseende projektet “hållbara arbetstidsmodeller” satte jag nästan kaffet i halsen, jag tolkade detta som att vår lilla möjlighet till ytterligare påverkan försvann. Under projektets gång har vi på medarbetarwebben i stora drag fått information om vad arbetet handlar om samt i vilket steg planen befinner sig. Vid ytterligare frågor ombads vi vända oss till våra chefer eller fackliga ombud. När så skedde visade det sig att de inte hade mer fakta än oss, detta skapade frustration och förvirring.

Med bakgrund av det startade en medarbetare Undersköterskeupproret i Varberg, en grupp som starkt ifrågasatte nyttan med förändringarna med hänsyn till medarbetarnas privatlivspussel samt det faktum att vi redan i nuläget löser korttidsfrånvaro och vakanser genom vår solidaritet och flexibilitet. Det presenterades ett positivt förslag i projektet, vi skulle nu ges tillfälle att ta ut våra flextimmar direkt i schemat. Denna möjlighet försvann 221205 när beslut togs att flextid från och med 230101 inte längre anses vara kompatibel med verksamheten. Det fattas beslut över våra huvuden där underlag och information strider mot varandra.

ANNONS

I dag kom ett glädjande besked från en av medlemmarna i Undersköterskeupproret, hen har fått frågan av sin chef om intresse finns att ingå i gruppen för den Hållbara arbetstidsmodellen. Jag förutsätter att alla inblandade i vår verksamhet önskar leva upp till den goda vård och omsorg vi medarbetare prisas för. Förhoppningsvis har ledningen nu insett att kommunikation fortsättningsvis kommer vara nödvändig, speciellt i tider när rekryteringsbehovet är alarmerande. Det går inte längre att projektera förändringar och lägga den slutliga produkten i våra knä, kvalitén och resultatet riskerar att bli lidande. Frånvaro av transparens och sann samverkan stjäl tid och energi , energi som vi behöver i vår ambition att leverera en omsorg av hög standard och mycket hjärta som är Varbergs Omsorgs ledord. Att sträcka ut handen är ett steg i rätt riktning. Vi, baspersonal, vill vara en aktiv partner i projekt som rör våra arbetsplatser och vår arbetsmiljö, Vi delar gärna med oss av våra kunskaper, tro mig vi kan en hel del om den.

Åsa Tufvesson

usk Varbergs omsorg med önskan om en omsorg med både hjärna och hjärta.

ANNONS