Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ätranskolan Bild: Daniel Molund

Det handlar om makt att själv få bestämma

Ytterst handlar det om ifall makten att fatta beslut som rör min vardag ska ligga i Stockholm eller vid köksbordet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar till per svensson (C)

Nej Per Svensson, det här handlar inte om klyftor i samhället. Det här handlar om makt. Makt att bestämma över i vilken skola mitt barn ska gå eller vilken personlig assistent jag ska. Ytterst handlar det om ifall makten att fatta beslut som rör min vardag ska ligga i Stockholm eller vid köksbordet. Det du företräder är gammal betonggrå socialdemokratisk politik.

Samtidigt som skolan gjordes om på 60- och 70-talet genomförde (s) också den stora avfolkningen av landsbygden. 1965 års jordförvärvslag gjorde bland annat att lantbruksstyrelsen förbjöd mina föräldrar att köpa en gård i Hässlås efter många år som jordbrukare i Okome. I stället för att bruka jorden tvingades vår familj, i likhet med så oändligt många andra, flytta till staden och mängder med skolor på landsbygden fick stängas. Ett annat exempel på klassisk betonggrå (s)-politik.

Jag är centerpartist för att jag tror på människans vilja till och förmåga att fatta egna rationella beslut för sina liv. Här skiljer vi oss åt, Per Svensson. Att (s) nu dessutom säger sig vara ett landsbygdsparti klingar ihåligt. Åtminstone kan vi inte se några effekter av det i Halland där till exempel vägarna 153 och 154 än en gång lämnats därhän av regeringen.

Resultatet av det du kallar Centerns misslyckade politik om skolan fick mycket beröm av Skolinspektionen under hösten 2017. Såväl förskola som grundskolan, fritidshemmen, gymnasieskolan och vuxenutbildningen fungerar enligt myndigheten bra på en övergripande nivå. Men visst finns det områden att fortsätta utveckla, inget är så bra att det inte kan bli bättre. Vi vill till exempel utveckla vår verksamhet för nyanlända så att de ges större chans att lyckas i skolan. Vi vill fortsätta utveckla den redan goda samverkan med arbetslivet för att säkerställa tillgången till välutbildad arbetskraft. Vi vill till exempel öka andelen elever som går gymnasial- eller vuxenlärlingsutbildning. Vi vill också öka satsningar på elevhälsan och arbeta för att fler ungdomar ska gå vidare till en högre utbildning. Om allt detta och mer kan du gärna gå in på vår hemsida och läsa vidare.

Däremot behöver vi inte ”införa” nolltolerans mot kränkningar, för det har vi redan. Det är ett lagkrav sedan 2011. Fråga gärna dina partikamrater i nämnden om det. De är duktiga och har bra koll på läget, jag respekterar dem högt. Vi vill att rektorerna tillsammans med sin personal ska bestämma vilka åtgärder som lämpar sig bäst för att säkerställa det. Det ska inte vi politiker göra. Och självklart ska varenda unge ha samma chans att lyckas, oavsett om du bor i Älvsered, Skogstorp eller är född i Afghanistan.

Det finns inga planer på nedläggning av Älvseredsskolan, Fageredsskolan eller någon annan kommunal skola. Tvärt om behöver vi bygga om och till många av våra skolor, vilket är ett skäl till att Västerhavsskolans utbyggnad är välkommen. Men varför frågar du om Ätranskolan? Den har aldrig diskuterats i sådana här termer. Är det en Freudiansk felsägning eller är det ytterst medvetet som du vill sprida oro bland väljarna i Falkenbergs inland?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har varnat för att vårt demokratiska val kan bli påverkat av desinformation från främmande makter. Det vore önskvärt om vi inte hemfaller åt sådant själva. Det förtjänar nämligen ingen respekt! Vi i C vill fortsätta det goda blocköverskridande samarbetet inom utbildningens område som rått under lång tid i Falkenberg. Vill inte Per (s)vensson det?

Sven-Olof Lundin (c)