Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Barn är precis som vuxna, en del gillar vegetariskt andra inte. Bild: JESSICA GOW / TT

Det handlar om besparingar – inte omtanke om klimatet!

God vegetarisk mat kostar också pengar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Kostnaderna ska minskas inte kvalitén"

Blir förvånad och arg när jag läser insändaren från KD angående skolmaten i Falkenberg. I insändaren kopplar man in skogsbränder i Amazonas till svensk köttkonsumtion och samtidigt skriver man att Falkenbergs kommun handlar ekologiskt och svenskt. Betyder detta att korna skickas till Amazonas för att beta eller varför nämns detta i samband med skolmaten i Falkenberg?

När jag läser insändaren så får jag en känsla av att man skuldbelägger de barn som äter kött. Men barn är precis som vuxna, en del gillar vegetariskt andra inte.

Jag har pratat med en kokerska på en skola som berättade att när de gör en vegetarisk gryta så gör de hälften så mycket i jämförelse med om de hade gjort en gryta som innehåller kött och då går ändå inte allt åt av den vegetariska grytan. God vegetarisk mat kostar också pengar. Nej detta med klimatsmart mat är endast en efterhandskonstruktion av KD, säg som det är, ni vill spara pengar.

En annan aspekt är den ökande kostnaden som landstinget kommer att få av kommunens beslut om intyg för specialmat. Jag misstänker att vårdcentralerna kommer att få väldigt mycket att göra under en period med att skriva ut intyg för specialkost, tid och pengar som kunde lagts på vård till de som behöver. Kommunen kanske sparar pengar men landstinget kommer att få betala dyrt.

Ja, rapporter talar om att vi behöver minska köttkonsumtionen men inte nödvändigtvis gå över till vegetariskt. Det är stora skillnader i utsläpp beroende på vilket kött man väljer. Fläsk och kyckling har till exempel mycket mindre utsläpp i jämförelse med nötkött.

Tyvärr tror jag också att detta kan påverka elevernas skolresultat negativt. Med tanke på det jag skrev att det går mindre mat när det är vegetariskt så är risken stor att fler och fler hoppar över maten och inte orkar koncentrera sig i skolan med försämrade resultat som följd. Nej detta är inget bra beslut och tyvärr så får man väl snart skicka med matlådor till sina barn för att de ska klara skoldagen. Välkomna till Falkenberg!

Matlådan