Det så kallade fria skolvalet är endast fritt för de elever som bor i centralorten eller får skjuts av sina föräldrar till och från skolan, skriver debattörerna.
Det så kallade fria skolvalet är endast fritt för de elever som bor i centralorten eller får skjuts av sina föräldrar till och från skolan, skriver debattörerna. Bild: Berit

Det fria skolvalet – en fråga om demokrati

Vänsterpartiet har alltsedan riksdagen beslutade om fri etableringsrätt för fristående skolor i början av nittiotalet arbetat emot denna företeelse, skriver företrädare för Vänsterpartiet.

ANNONS
LocationVarberg|

I samband med att Nordic International School ansökt hos Skolinspektionen om tillstånd att starta en fristående skola i Varberg har kommunstyrelsen beretts tillfälle att avge ett remissyttrande. I yttrandet ställde sig Sverigedemokraterna och allianspartierna positiva till ”ytterligare en fristående aktör bland kommunens skolor”, medan Socialdemokraterna reserverade sig till förmån för eget förslag till yttrande. Då Vänsterpartiet inte har någon rösträtt i kommunstyrelsen, kunde man inte stödja den Socialdemokratiska reservationen, vilket annars varit självklart.

I det här sammanhanget bör dock påpekas att kommunens remissyttranden har ringa, för att inte säga obetydlig, inverkan på Skolinspektionens tillståndsbeslut. I det regelverk som omger enskilda skolhuvudmäns fria etableringsrätt saknas utrymme för demokratisk påverkan i form av kommunal vetorätt. Enhetschefen vid Skolinspektionens tillståndsenhet äger att besluta i dessa ärenden utan att behöva väga in kommunernas eventuella tillstyrkanden eller avstyrkanden. Ett aktuellt exempel på detta är beslutet i vintras att tillåta etablering av en fristående skola i Tibro kommun, trots att kommunens politiker från höger till vänster sagt nej.

ANNONS

Kommunen saknar tillsynsrätt i de fristående skolor som etablerats i kommunen. Dessa skolor omfattas inte av offentlighetsprincipen vilket ytterligare försvårar insynen i verksamheterna. Den skolpeng som kommunen tilldelar till de fristående bolagsskolorna skickas till bolagens huvudkontor, som sedan fördelar resurserna mellan sina skolor i olika kommuner. För Varbergs del innebär det, att hela den skolpeng som tilldelas Kunskapsskolan inte nödvändigtvis hamnar i denna skolas budget, eftersom bolaget själv fördelar resurserna mellan sina skolor.

Vänsterpartiet har alltsedan riksdagen beslutade om fri etableringsrätt för fristående skolor i början av nittiotalet arbetat emot denna företeelse. Partiets grundinställning är den, att alla barn, oavsett förutsättningar, boende eller föräldrars utbildningsbakgrund har rätt till likvärdig utbildning. Detta synsätt kräver offentligt ägda och politiskt styrda skolor i en skolorganisation med fastställda upptagningsområden.

Det så kallade fria skolvalet är endast fritt för de elever som bor i centralorten eller får skjuts av sina föräldrar till och från skolan. För elever på landsbygden existerar i princip inget fritt skolval, eftersom rätten till skolskjuts endast gäller inom upptagningsområdet. Detta faktum förtigs ofta av ”skolvalsivrare” bland Sverigedemokrater och företrädare för allianspartierna, trots att de till och från hävdar vikten av att satsa på landsbygden.

Lasse Sundberg (V)

Gerhard Eriksson (V)

ANNONS

Björn Mellquist (V)

Andreas Kjell (V)

ANNONS