Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flera av Varbergs mest kända byggnader har vi utsocknes att tacka för.
Flera av Varbergs mest kända byggnader har vi utsocknes att tacka för.

Det finns en värld utanför Varbergs gränser

Varbergs historia är inte enbart byggd av infödda.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Inget är tydligen heligt längre"

”Är de styrande ens födda i Varberg?” undrar signaturen Mogg och ger därmed uttryck för ett synsätt som sorgligt nog fortfarande präglar en del gamla Varbergsbor. Att tycka att enbart de som är födda i Varberg ska tillåtas planera och bestämma om stans framtid visar på insnöad lokalpatriotism som i sin enfald även avslöjar bristande kunskaper om Varbergs historia. Låt oss ta några exempel på vilka som låg bakom tillkomsten av några av Varbergs mest kända byggnader:

Hans wan Stenwinkel ledde arbetet med att bygga ut Varbergs slott till en fästning. Han var flamländare. Adrian C. Peterson var arkitekten som ritade Societetsrestaurangen. Han var Göteborgare. Stadsarkitekten Frans Jacob Heilborn som ritade bland annat rådhuset och stadsbiblioteket (nuvarande HN) var också Göteborgare. Johan Emil Billing som ritade Sparbankshuset var född i Värnamo. Byggmästaren Johannes Nilsson från Skåne byggde både såväl det pampiga bankhuset som Stadshotellet – vars arkitekt var Ola Andersson från Helsingborg. Hugo Gerlach som på sin tid betydde mer för Varberg än någon annan var – milda makter – tysk!

Listan på personer som betytt mycket för Varberg, men inte fötts där, kan göras mycket längre. Så Mogg; vidga dina vyer och försök inse att det finns en värld utanför Varbergs gränser.

Ess-Be