Arbete. Det som tycks vara en gåta för Skandia, är det inte för en allt mer osynliggjord arbetarklass, mestadels kvinnor, som länge vittnat om en ohållbar situation i arbetslivet.
Arbete. Det som tycks vara en gåta för Skandia, är det inte för en allt mer osynliggjord arbetarklass, mestadels kvinnor, som länge vittnat om en ohållbar situation i arbetslivet. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Det behövs resurser och personal – inte terapi

Utmattningssyndrom, värk och hjärtinfarkt är vardag.

ANNONS
LocationHalland||

Apropå

artikeln "Sjukskrivningar kostar Halland 1,8 miljarder"

En artikel i HN 27 oktober beskriver hur pensionsbolaget Skandia räknat på att sjukskrivningar kostade Halland 1,8 miljarder 2017. Nästan hälften var sjukskrivningar för psykisk ohälsa.

Enligt Skandias hälsostrateg Kristina Hagström finns ingen ordentlig forskning om orsakerna och enligt Skandias försäljningschef i Halland Mats Bengtsson är det ”läskigt att siffrorna stiger…”. Han rekommenderar samtalsterapi och sjukgymnastik.

Visst finns det forskning. Gå till Arbetsmiljöverket och man skall enkelt finna den.

Dessutom kom OECD med en gedigen rapport redan 2013 som visar kraftigt stigande psykisk ohälsa, mest hos unga och allra mest hos unga kvinnor.

ANNONS

Det som tycks vara en gåta för Skandia, är det inte för en allt mer osynliggjord arbetarklass, mestadels kvinnor, som länge vittnat om en ohållbar situation i arbetslivet. Omsorgspersonal gråter innan de ska till jobbet. Utmattningssyndrom, värk och hjärtinfarkt är vardag.

Att snicksnacka om samtalsterapi och sjukgymnastik är ett oerhört hån mot inte minst alla de kvinnor som håller uppe vår välfärd i vård, skola, sjukvård, handel och omsorg. Och de gör det med sina kroppar och sin psykiska hälsa i vågskålen. Dessutom till en hånfullt låg lön och skrattretande låg pension.

Det krävs mer personal, mer resurser och sänkt arbetstid.

Detta vet alla utom Skandia och de ansvariga politikerna.

Ulla Ohlsson

Lilian Granberg

sjuksköterskor och medlemmar i Kommunistiska partiet

ANNONS