Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Gör de fångna djurens liv så bra som möjligt tills de dör, men föd inte upp nya, skriver insändarskribenten. Bild: BERTIL ERICSON / TT

Det behövs en plan för att få alla djur fria

Det är regeringens ansvar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Hur ska det fungera med alla lösa djur?"

Precis som många andra, tolkar "Lisa" en text utifrån vad hon vill läsa.

Jag tror inte att någon djurvän vill att något djur ska lida. I min insändare skrev jag inte att djuren ska släppas lösa, utan att det är regeringens ansvar att lägga upp en plan för hur det ska gå till att få alla djur fria.

Mitt närmsta förslag är att sluta inseminera de djur som hålls fånga och ta hand om dem istället. Göra deras liv så fint som möjligt tills dess att de är gamla och dör.

För de djur som är hitforslade från andra länder får väl samma sak gälla, ta hand om och ge dem kärlek tills de dör av naturliga orsaker.

Sedan kan vi bara hoppas att alla jordens länder följer samma exempel, men även "blåögda" lilla jag inser att det kommer ta ett tag. Men jag tror uppriktigt att längre fram i tiden kommer de som lever då, se tillbaka till vår tid och rysa åt hur människan behandlade andra djur. Precis som vi ryser åt de hemskheter våra förfäder utförde. Men den goda framtiden känns inte så långt borta, vi veganer blir fler för varje dag.

Det finns inget någon kan skriva eller göra som berättigar att döda och sedan äta upp ett annat djur.

Senast i dag fick jag en kurs i kosthållning. Där varnades det för hur de stora sockerindustrierna arbetar för att upprätthålla ett sockerberoende hos människorna. Samma sak gäller för köttindustrin.

Men den viktigaste faktorn är vi vänliga människor, den enskilda individen. Vi kan göra så mycket om vi bara står emot reklam och andra påtryckningar. Se in i dig själv och känn efter. Vill du döda kalven? Vill du döda kalvens mamma? Vill du stycka lammet? Vill du kväva fiskarna? Eller. Vill du äta en balanserad kost utifrån växtriket som gör dig stark, frisk och energisk samt ger dig ett gott samvete?

Precis som många före och förmodligen många efter vill "Lisa" blunda för den vackra sanningen. Att alla förtjänar sitt liv och att människan är skapt för att visa kärlek och förståelse.

Gå i frid och ge kärlek istället för att döda den.

Britta Uher Larsson

förskollärare, mamma och framtidsoptimist