Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Robin Haldert/TT

Det avgörande är var och hur det eldas

Fjärrvärmeanläggningar effektivast.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Skilda uppfattningar om klimatet"

Vedeldning (bioenergi) är ingen lösning på klimatkrisen då det enligt FN orsakar att 3,5 miljoner människor per år dör i förtid, menar Göran Lindholm, (HN 29/1).

Det är en sanning med (stor) modifikation. Det helt avgörande är vad och hur det eldas. Om man eldar div. brännbart bråte med öppen låga inomhus för matlagning, (vilket dessvärre är fallet på många ställen i vår värld, därav FN-statistiken), är det självklart hälsoskadligt så väl som miljöförstörande. Att elda biobränslen avsedda för förbränning med bästa förbrännings och reningsteknik är något helt annat.

Effektivast och bäst för miljö och hälsa är i tätort moderna biobränslebaserade fjärrvärmeanläggningar. Kan man dessutom koppla till ett elgenererande steg (kraftvärme) så blir det än bättre. Kraftvärme är CO2-neutral, inte väder eller radioaktivitets-beroende och levererar mest på vintern när behovet av el och värme är som störst. Danmark har via sin satsning på kraftvärme ett lägre el-pris på sommaren än på vintern; ett bra sätt att stabilisera elpris och effektbalans.

Sancho Panza