Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den inkomstgrundade allmänna pensionen efter långt arbetsliv är i genomsnitt 11 300 kronor per månad efter skatt – flera tusen under EU:s fattigdomsgräns, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT
Den inkomstgrundade allmänna pensionen efter långt arbetsliv är i genomsnitt 11 300 kronor per månad efter skatt – flera tusen under EU:s fattigdomsgräns, skriver insändarskribenten. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det allmänna pensionssystemet bör vila på demokratiska grundpelare!

Två partier står utanför pensionsgruppen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledarkrönikan ”Låt inte pensionerna bli en valfråga

I krönika på ledarsidan i HN den 17 november anför Naod Habtemichael, Liberala Nyhetsbyrån, att pensionerna inte bör bli en valfråga. Den sköts bäst av den nu sittande pensionsgruppen bestående av representanter för samtliga riksdagspartier utom SD och V. De svenska pensionärerna har god standard och behöver inte klaga.

Dessa påståenden behöver bemötas då de inte stämmer överens med verkligheten.

1. Det allmänna pensionssystemet bygger i Sverige på demokratiska principer. Det är folket genom val till riksdagen som avgör vad som är lämpligast. Att inskränka möjligheten för det svenska folket att påverka det allmänna pensionssystemet vore ur demokratisk synvinkel mycket allvarligt. Ett sådant system undanber vi oss!

2. Påståendet att pensionerna i Sverige är goda är inte sant! Den inkomstgrundade allmänna pensionen efter långt arbetsliv är i genomsnitt 11 300 kronor per månad efter skatt – flera tusen under EU:s fattigdomsgräns. Kvinnor får flera tusen kronor lägre!

3. Två partier, SD och V, står utanför pensionsgruppen. Detta får till följd att de väljare dessa partier representerar – 30% av valmanskåren – helt saknar inflytande i pensionsfrågan. Detta strider mot demokratins grundprinciper.

4. Pensionsgruppen har haft i uppdrag under 27 år att vårda och utveckla pensionssystemet. Hittills har de misslyckats med sitt uppdrag. Bromsen har bland annat slagit till tre gånger och sänkt pensionerna med över 10%. På sådana grunder kan ingen planera sin ekonomi. Många som arbetat hela sina liv får så mager pension att de måste gå med tiggarstaven och söka behovsprövade bidrag eller be barnen om hjälp med utgifter för mat, hyra, tandvård, fotvård mm.

Så här kan det inte få fortsätta! I fria val till riksdagen kräver vi nu att våra folkvalda politiker börjar handla och infria sina tidigare löften om rejäla pensioner i belöning för långt arbetsliv.

Mårten Pettersson

Pensionsupproret i Varberg Medlem i SPF-Seniorerna och PRO