Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Det handlar om hela den planeten som vi kallar vårt hem och att det ska finnas nåt landskap överhuvudtaget till de som kommer efter oss. Bild: Henrik Montgomery/TT

Det öppna landskapet är inte värt ett dyft utan en planet

Världen brinner bokstavligt talat upp.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar till Mats Folkesson

Mats skriver att han blir störd på alla veganer som hävdar att vi ska sluta äta kött för klimatets skull. Han tycker istället vi ska värna den biologiska mångfalden och det svenska öppna landskapet som riskerar att fyllas med skog och sädesåkrar om betet skulle upphöra.

Jag skulle tro att jag talar för alla veganer när jag säger att ingen blev vegan för att de hatar öppna landskap eller biologisk mångfald. Däremot tar vill till oss informationen som ges. När världens ledande klimatforskare, 170 stycken från 52 länder, i FN:s klimatpanel säger att den globala matproduktionen måste ändras för att kunna vända klimatförändringen och undvika svältkriser, så kan det inte viftas bort. De rekommenderar en världsomspännande kostomställning för att rädda planeten. De säger bland annat att fler måste bli veganer, vi måste minska på antalet kor och vi måste plantera fler träd som kan binda koldioxid.

Hur man än vänder och vrider på det, så kvarstår faktum; världen brinner bokstavligt talat upp, och när den väl gjort det kommer vi inte kunna njuta av några öppna landskap. Det handlar inte längre om hur vi vill att våra vyer ska se ut för vår egen njutnings skull. Det handlar om hela den planeten som vi kallar vårt hem och att det ska finnas nåt landskap överhuvudtaget till de som kommer efter oss. Mer skog betyder inte automatiskt mindre biologisk mångfald, utan en varierad skog kan istället öka den. Och framför allt kan den växande skogen bli den lungan som planeten behöver för att inte drabbas av akut andnöd och inom snar framtid total kollaps.

Mats skriver att det är ett val och en livsstil att inte äta kött. Jag säger att det är en nödvändighet.

Jenny Mårtensson

organisatör för Helsingborg Fish Save