Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige är sist i Norden, ” sämst i klassen”, med att basera juridiskt kön på självbestämmande, skriver insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT
Sverige är sist i Norden, ” sämst i klassen”, med att basera juridiskt kön på självbestämmande, skriver insändarskribenten. Bild: Jessica Gow/TT

Det är viktigt och självklart att få vara den man är

Här i Sverige kan det ta sex år för beslut om juridiskt kön. Horribelt!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”SD säger nej till förslag på ny könstillhörighetslag”

Det finns ett lagförslag om att man skall kunna byta juridisk könstillhörighet Att byta juridiskt kön innebär att man får ny bokstav i passet och ett nytt personnummer där näst sista siffran ändras. Vill man ändra sitt förnamn ansöker man om det hos Skatteverket.

Man måste vara 16 år för att kunna byta juridiskt kön. Man ska också ha ett juridiskt kön som inte stämmer överens med den upplevda könsidentiteten och antas leva i denna könsidentitet under överskådlig tid. En läkare eller psykolog behöver skriva ett intyg om att dessa punkter stämmer in på personen ifråga och skicka detta intyg till Socialstyrelsen som därefter tar ett beslut.

SD och KD säger nej till denna lag. Övriga partier är positiva till denna lag. Sverige är sist i Norden, ” sämst i klassen”, med att basera juridiskt kön på självbestämmande. Alltså att personer själva kan avgöra vilket kön de tillhör utan att tvingas till att gå igenom lång psykiatrisk utredning. Här i Sverige kan det ta sex år för beslut om juridiskt kön. Horribelt!

Marianne Johansson

Varberg

LÄS OCKSÅ: Sverigedemokraterna säger nej till förslag på ny könstillhörighetslag!