Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bygger man stora höga lägenhetshus mitt i stan och tar bort det gamla, då försvinner ju charmen helt och hållet, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Det är småstadskänslan som är attraktiv

Måste allting förändras, moderniseras och göras om?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Med gåshud genom ett växande Varberg"

När jag tänker på Varberg så ser jag framför mig en liten stad vid havet, med fästningen, sina gamla stenbrott och gamla stadskärna. Tågen som går genom Hästhagabergen och färjan som kommer och går varje dag.

Varför kan det inte få vara så? Måste allting förändras, moderniseras och göras om? Det tycker inte jag. Det kan finnas ett värde i att bevara saker som de är. Bakåtsträvande tycker kanske många, men är det inte just det gamla och bevarade som är vad de flesta värdesätter? Det genuina och anspråkslösa?

Med byggandet av Västerport och Varbergstunneln känns det mest som att man försöker efterlikna städer som Helsingborg och Göteborg. Städer som är betydligt större än Varberg. Men, ni som bestämmer; ni vet väl att det allra häftigaste är att inte göra som alla andra?

Det är kul att många vill flytta till samt semestra i Varberg, men ni har inte funderat på att det kanske är just småstadskänslan och det genuina som gör det attraktivt? Bygger man stora höga lägenhetshus mitt i stan och tar bort det gamla, då försvinner ju charmen helt och hållet.

Att färjan måste flyttas från Varberg på grund av att Västerport ska byggas känns så tråkigt. Färjan, som kommer och går varje morgon, varje kväll. Den finns nästan alltid där, påväg in eller påväg ut. Jag blir lika ledsen varje gång jag tänker på att den ska försvinna.

Signaturen ”För ett Varberg som växer” skriver att du känner dig förväntansfull över hur Varberg kommer se ut i framtiden. Jag är också en ung varbergare men känner inte alls samma förväntan. En tråkigare och mer opersonlig stad, är vad du kan förvänta dig. Samma stil som redan finns på så många andra platser.

Så alla ni som bara har ”Västkustens kreativa mittpunkt” alternativt dollartecken framför ögonen, och vill förnya och bygga, det finns de som ser ett värde i det lilla. Som att cykla hem från jobbet och stanna till i hamnen för att se färjan lägga till, till exempel. Det kan inga nybyggen eller pris som ”staden med bäst tillväxt” i världen

Ung varbergare