Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns många tillfällen då vindkraften producerar bara några enstaka procent av den installlerade effekten. Det behövs någon annan, styrbar, elproduktion som kan säkra eltillgången.  Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Det finns många tillfällen då vindkraften producerar bara några enstaka procent av den installlerade effekten. Det behövs någon annan, styrbar, elproduktion som kan säkra eltillgången. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Det är skillnad på effekt och energi

Elen måste produceras när den används.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Sverige har ett elöverskott även med mindre kärnkraft"

Glenn Wahle skriver 22/8 att vi kommer ha elöverskott i Sverige även i framtiden, också om kärnkraften avvecklas. Det är kanske rätt, sett på elproduktion/år. Problemet är ett annat, elen måste produceras när den används. Lägger vi ner anläggningar som kan styras, och istället förlitar sig på anläggningar som är beroende av vädret finns en betydande risk att det inte blåser just när elen behövs. Det finns många tillfällen då vindkraften producerar bara några enstaka procent av den installerade effekten. Det behövs någon annan, styrbar, elproduktion som kan säkra eltillgången. Ofta påstås att det är den svenska, och norska, vattenkraften. Tyvärr stämmer inte det. Svensk vattenkraft har en maxkapacitet på ca 16 GW, varav ca 13 GW är tillgängligt. Elförbrukningen vintertid är ca 20-25 GW, så här finns en brist. Även om vi räknar in kraftvärmeverk så visar de studier som gjorts att det kommer saknas 4-6 GW.

GW skriver att vi redan lagt ner två reaktorer, och beslutat stänga ytterligare två, utan att det uppkommit någon effektbrist. Det påminner mig om personen som hoppade från 20:e våningen och som när hen passerade 10:e våningen sa ”så här långt är det inga problem”.

GW påstår också att kostnaden för ny kärnkraft är väsentligt högre än för ny vindkraft. Det är inte korrekt. Studier som gjorts, bland annat av Elforsk i Sverige, och av IEA, visar att kostnaden/kWh är ungefär lika för ny kärnkraft och för ny landbaserad vindkraft. Havsbaserad vindkraft, och el från solceller, kostar 2-3 gånger mer. Det som saknas i de studierna är de extra kostnader som krävs för vindkraft för kompletterande elproduktion när det inte blåser, och de större kostnaderna för elöverföringen.

Varför kräver då vindkraft mer överföringskapacitet? Helt enkelt därför att, för att producera samma mängd elenergi per år så krävs det ungefär tre gånger högre installerad effekt i vindkraft, vilket gör att elledningarna måste klara av att överföra tre gånger mer.

Lars