Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Adam Ihse / TT /

Det är inte fågelintresset som sätts i fokus!

Är näringslivschefen okunnig, undrar en insändarskribent?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Låt oss hoppas att Falkenbergs näringslivschef Jan Melkersson är okunnig och inte vill slå blå dunster i våra ögon. I SVT:s Hallandsnyheter försvarar han 21 juni att kommunen tagit ner skyltar som vädjade om hänsyn till fågellivet vid Vassvik i Ugglarp. Han säger att det finns skyddade områden både norr och söder om Ugglarp. Underförstått borde fåglarna kunna söka sig dit istället.

Men så enkelt är det inte. De fågelarter som det handlar om söker sig till grunda stränder och flacka öar för att häcka. Med dagens tryck från friluftslivet finns det inte längre någon plats för dem på fastlandets stränder. Där får de helt enkelt inte det lugn de behöver. Det är numera enbart de låga öarna utanför Vassvik som uppfyller deras krav – så länge vi människor låter dem vara i fred.

Det var just detta som skyltarna vädjade om: Visa fåglarna hänsyn och gå inte i land på eller färdas nära öarna. Men att hörsamma denna vädjan är att sätta fågelskådarnas intresse i fokus enligt näringslivschefen.

Nej, Jan Melkersson, det är inte för fågelskådarna som öarna utanför Vassvik bör skyddas. Det är för att uppfylla de konventioner som Sverige anslutit sig till, de riksdagsbeslut som tagits och svensk lag i form av bl.a. Artskyddsförordningen. I samtliga fall handlar det om att stoppa utarmningen av biologisk mångfald.

När det gäller Vassvik skulle dessutom konflikten lätt kunna lösas om kitesurfarna flyttar ett par hundra meter norrut, till norr om Sallebjäret.

Allra sist ett litet tips till näringslivschefen: Fågellivet i Falkenberg lockar varje år stora mängder naturintresserade. Det är kanske dags att upptäcka att det även gynnar kommunens näringsidkare? Här finns en stor potential att utveckla!

Anders Wirdheim, för Hallands ornitologiska föreningar