Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Vattenfall gör sin bedömning och har svängt till att satsa mer på förnybart. KD vill satsa på ålderdomlig teknik i gamla kärnkraftverk. Bild: ADAM IHSE / TT

Det är inte elproduktionen i Sverige som är det största problemet

Sveriga ligger i framkant på både klimat- och miljöområdet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Sverige behöver kärnkraften"

Larry Söder (KD) och Morgan Börjesson (KD) vill att Vattenfall omprövar sin inställning att ställa av Ringhals 1 och 2 . Som anledning anger de att lönsamheten förbättrats då elpriserna har stigit.

Förmodligen kommer de väl att sjunka då när Ringhals 2 som varit ur drift i april nu kan köra med full kapacitet? Det återstår att se men annars handlar det inte om att det varit elbrist i april månad då Ringhals 2 varit avstängt för byte av generator. Då hade det varit kris.

KD-politikerna anger också som argument att för att nå våra miljömål så behövs kärnkraften. Nu tror jag inte det är elproduktionen i Sverige som är det största bekymret utan framförallt att komma åt utsläppen från länder där vi importerar som tillverkas och transporteras på annat sätt än vad vi gör i Sverige.

Av de globala klimatutsläppen är 12 procent utifrån EU-kretsen och alla länder har väl inte kärnkraft? Sverige ligger redan i framkant på både klimat- och miljöområdet.

Asien står för den främsta ökningen de närmaste åren av CO2-utsläpp och den främsta utmaningen är att visa på att Sverige och andra EU-länder kan framställa varor och transporter som dels inte belastar miljön men också är långsiktigt lönsammare än vid kol, olja och gasanvändning.

Vattenfall gör sin bedömning och har svängt till att satsa mer på förnybart. KD vill satsa på ålderdomlig teknik i gamla kärnkraftverk som gör bättre nytta i den nya tekniken vilket som.

KD ingår också i en energiöverenskommelse med regeringen, Centerpartiet och Moderaterna och bör väl där lägga upp riktlinjerna för en långsiktig energipolitik. Effektskatten är borttagen, marknaden och inte subventioner bestämmer lönsamheten, det finns inget förbud mot kärnkraft.

Snarare behöver KD använda sin kraft att förtydliga vad man ville när de gick med på denna uppgörelse eller visste man inte det? Sedan gäller det också att få andra partier med sig på sin linje. Klarar KD det och i så fall med vilka?

Pierre Ringborg