Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hur kan underhållet inför vintern vara så dåligt, när det egentligen är ett återkommande fenomen? undrar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage
Hur kan underhållet inför vintern vara så dåligt, när det egentligen är ett återkommande fenomen? undrar insändarskribenten. Bild: Stefan Bennhage

Dessa sabla tåg!

Sverige tycks ha blivit ett u-land när det gäller fungerande tågresor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu, har vintern åter igen gjort sitt intåg i landet – WOW – vilken överraskning – i december??

Så tycks i alla fall de beslutsfattarna tänka som ska se till att kollektivtrafiken, framförallt tågen, rullar som de ska i landet. Att det uppstår besvärliga situationer när det kommer en oväntad snöstorm eller väldigt mycket snö på en gång, kan jag köpa, men, alltid återkommande signal- och framförallt växelfel är bara för mycket. Hur kan underhållet inför vintern vara så dåligt, när det egentligen är ett återkommande fenomen? Tja, vi bor i Norden och ”Winter is comming” – varje år!!!

Tyvärr tycks de som bär ansvaret för fiaskot inte själva åka tåg, inte dagligen undra ”Går tåget idag? Kommer jag hem i tid? Kan jag hämta mitt barn från förskolan? Blir det ännu en lång väntan? osv.”

Häromdagen åkte min dotter med sin treåring från Uppsala, över Stockholm, Göteborg till Varberg. Det blev en del tågbyten, men det gick ganska bra fram till Göteborg, där de skulle kliva på Öresundståget! Tåget 19:10 var inställt, hänvisning till nästa tåg 19:40 – det tåget gick inte iväg förrän 20:30, sedan blev det stopp på färden innan Kungsbacka – först gavs det överhuvudtaget ingen information, sedan kom det ”växelfel”. Tåget kom slutligen 21:55 till Varberg, där vi fick hämta både dottern och ett mycket trött barnbarn vid stationen. Ska det verkligen vara så här? Den ynkliga reseersättningen för förseningar, som erbjuds av Hallandstrafiken, gottgör inte folk för över två timmars orimlig försening!

Vi alla, både pendlare och tillfälliga resenärer, har nu tappat förtroendet för kollektivtrafiken och allt fler väljer att ta sig fram på egen hand, dvs ta bilen istället (vilket knappast är det miljövänliga alternativet som kommunerna önskar). Sverige tycks ha blivit ett u-land när det gäller fungerande tågresor.

Uppgiven pendlare