Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid svåra depressioner med hög självmordsrisk, mat- och dryckesvägran med mera har ECT en snabb och god effekt, skriver insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vid svåra depressioner med hög självmordsrisk, mat- och dryckesvägran med mera har ECT en snabb och god effekt, skriver insändarskribenterna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Depression är ett allvarligt tillstånd

ECT-behandling har en god effekt, skriver representanter för psykiatrin.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Med anledning av de insändare om ECT, elektrokonvulsiv behandling, som förekommit under senaste tiden vill Psykiatrin Halland framföra följande:

Depression är en av våra stora folksjukdomar som riskerar att drabba drygt 20 procent av befolkningen någon gång i livet. Det handlar i många fall om allvarliga tillstånd och dödligheten hos personer med depression är hög. En så stor andel som 50–80 procent av alla som tagit sitt liv har en depression.

Vid svåra depressioner med hög självmordsrisk, mat- och dryckesvägran med mera har ECT en snabb och god effekt och ungefär 90 procent av patienterna med sådana tillstånd blir återställda. Behandlingsmetoden har enligt Socialstyrelsen mycket hög prioritet.

Att behandlingen ger låg kostnad, som en insändare menar, är en missuppfattning eftersom ECT kräver närvaro av både narkos- och psykiatripersonal, läkare och sjuksköterskor. Behandlingen ges i regel tre gånger per vecka under två-tre veckors tid. Sammantaget ger detta betydligt högre kostnader än läkemedelsbehandling för motsvarande tid.

Socialstyrelsen anger i sin senaste sammanställning att hittills publicerad forskning inte kunnat påvisa något samband mellan ECT och långvariga minnesstörningar.

Däremot kan depression i sig påverka de kognitiva funktioner som är avgörande för en normal minnesfunktion. Det har till exempel visats att patienter med depression kan ha påverkan på de kognitiva funktionerna tio år efter en depressiv episod, även utan att ha fått ECT.

Det bör också påpekas att den tekniska utrustningen för att ge ECT har utvecklats och förbättrats på ett mycket påtagligt sätt under de senaste decennierna vilket har gett bättre möjlighet att ge anpassad dosering och minimera biverkningar.

Thomas Wejstam

chefläkare

Psykiatrin Halland

Goran Delic

förvaltningschef

Psykiatrin Halland

LÄS MER: Bra att ECT-behandlingar uppmärksammas

LÄS MER: Aldrig mer ECT