Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bortom potentialen att elhandelskostnaderna i år kan bli lägre än 2022, stiger driftskostnader hos Hallands villahushåll för nästan samtliga variabler, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bortom potentialen att elhandelskostnaderna i år kan bli lägre än 2022, stiger driftskostnader hos Hallands villahushåll för nästan samtliga variabler, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den sydsvenska landsbygden är landets dyraste

Samhällets grundfunktioner behöver vara starka för att klara sin samtid.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Både staten såväl som Hallands kommuner har inflytande över hushållens vanligaste driftskostnader. Sänkta driftskostnader för hushållen är ett självändamål.

I Villaägarnas årliga driftrapport framstår den sydsvenska landsbygden som landets dyraste att leva i för villahushåll. Bortom potentialen att elhandelskostnaderna i år kan bli lägre än 2022, stiger driftskostnader hos Hallands villahushåll för nästan samtliga variabler.

Villaägarna har i en ny rapport sammanställt de vanligaste driftskostnaderna för vatten och avlopp, avfallshantering, elhandel och elnät för svenska villahushåll. Hylte är i undersökningen Sveriges trettonde dyraste kommun.

Flera av de variabler som undersökts är föremål för stora investeringsbehov. Den gångna månadens regnande har satt våra VA-system under stor press och illustrerat skörheter med stora samhällskonsekvenser. På liknande sätt har elkrisen åskådliggjort behovet av förstärkta elnät som klarar morgondagen.

Samhällets grundfunktioner behöver vara starka för att klara sin samtid, investeringar behöver också göras som möter goda ambitioner och målsättningar. Införande av hushållsnära avfallsinsamling ska vara klart till 2027 men behöver sen övergå till att börja förädlas och prispressas.

De ambitioner och behov som driftskostnadernas tjänster söker uppfylla måste vägas mot hushållens allmänt stigande utgifter. Hushållen pressas av stigande räntor och inflation. För att hålla nere kostnaderna är det viktigt att söka synergier och samarbeten över kommungränsen. Den gemensamma samhällsbyggnadsnämnden i Bergslagen mellan fyra kommuner med landets lägsta avfallstaxor kan till exempel tjäna till inspiration.

Det finns inget eftersträvansvärt med dyra och svåra tider, sänkta hushållskostnader har ett självändamål.

Jonathan Lindgren

samhällspolitisk expert, Villaägarnas Riksförbund