Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Lenins teori om den socialistiska staten som sedan övertogs och förverkligades av Stalin, blir en berättelse om förtryck, elände och död, skriver insändarskribenten. Bild: Michael Probst
Lenins teori om den socialistiska staten som sedan övertogs och förverkligades av Stalin, blir en berättelse om förtryck, elände och död, skriver insändarskribenten. Bild: Michael Probst

Den gode Lenin och Leninpriset

Använd ett annat namn för priset.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Den folkbildande debatten om Lenin har förts på flera håll"

Diding åberopar Brantings uppskattande ord om Lenin vid dennes död 1924. Han kunde lagt till flera kända personers prisande av Lenin som Gustav Möller, August Bebel och Karl Kautsky. Bebel var en av grundarna till det så kallade Gothaprogrammet som blev den teoretiska ramen till nordiska socialdemokratiska partier.

Lenin blev en lysande stjärna för revolutionärer och vänsterpartier under 1900-talets första decennier. Hans böcker om kvinnans frigörelse och om religionens makt tilltalade inte enbart socialistiska läsare utan även liberala intellektuella men han gick fram med hårda metoder. Perioden från oktoberrevolutionen 1917 till Lenins död 1924 kännetecknas av blodigt inbördeskrig och terror med bruk av den totalitära statens metodik för underkastelse och förtryck.

De berömmande ord som många socialdemokrater och även borgerliga fällde vid Lenins död är beröm för att han störtade Tsar-Rysslands odemokratiska välde. "De hårda nyporna kanske behövdes", tänkte man.

Senare lätt det annorlunda. Några år efter Lenins död 1924, skrev Tysklands ledande socialdemokrat Karl Kautsky att "Lenin lade grunden till ett skräckvälde som var värre än den tsaristiska diktaturen".

När Lenins teorier för statsbygge kom att tillämpas i Sovjetunionen och de folkdemokratierna efter andra världskriget blev resultatet stagnerande ekonomi, illa fungerande centralmakt, kontroll av politiskt oliktänkande, varubrist och mänskligt lidande.

Det gamla Östeuropas länder, som efter 1989 blivit demokratier, förefaller i flera avseenden att återvända till auktoritära beteende som stark nationalism och främlingsfientlighet. Dessa totalitära drag bär spår av Lenins statsapparat.

Hur har det då gått för stater i modern tid som efter revolutioner har tillämpat Lenins teorier?

Ett bra exempel är Portugal. Efter Nejlikornas Revolution 1974, kämpade marxist-leniniska grupper om makten och spred stor oro under två år. Sedan skedde en övergång först till socialdemokratiskt styre och utveckling till en traditionell västerländsk demokrati. Jag hade personligen möjlighet att följa utvecklingen då jag 1976-90 periodvis arbetade i Portugal som ledare för utvecklingsprojekt och gästprofessor vid två universitet.

Med den så kallade arabvåren, finner vi samma mönster, den leninistiska metodiken fungerar inte och ersätts därför efter en tid av annan styrelseform.

Lenins teori om den socialistiska staten som sedan övertogs och förverkligades av Stalin, blir en berättelse om förtryck, elände och död.

Exempel på hur Lenins teser om samhällsbyggande har misslyckats ges i det nyutgivna stora verket om Seton-Watson, Världskommunismens Historia, 2017.

Vill man läsa mer om leninismens metoder, rekommenderas

Solzjenitsyns Gulag-arkipelagen, 1973 och Tornet av Uwe Tellmark, 2016 (en historia om människor i Dresden under kalla kriget).

Att som Diding tala om "den gode Lenin" upplevs som en pinsamhet. Utdelningen av priset är ett spektakel, som möjligen uppskattas av den lilla krets av gammelkommunister och lokala Åsa-Nisse-marxister som tycker det är kul med Lenin.

Bäste Lasse: Fortsätt att använda dina pengar till stöd åt kultur i Varberg. Men använd ett annat namn för ditt pris. Kalla det "Lasse Diding-priset" eller "Varberg-Diding priset". Om du följer mitt råd kommer borgare och sossar, ja, även Maria Haldesten, att prisa dig, och du hamnar i Varbergs historia som "Den Gode Diding"

Thord Erasmie