Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Demokrati – ta makten över din världsbild!

Rädslan för det nya och okända styr oss in i negativa tankar.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nyheter. Följer man slaviskt alla nyheter och TV-sändningar är det mycket som upplevs som nattsvart. . Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

Följer man slaviskt alla nyheter och TV-sändningar är det mycket som upplevs som nattsvart. För medierna är det lättare att göra journalistik om enskilda fel i välfärdssystemet, än om övergripande systemfrågor. Istället för att förklara att välfärden fungerar men står inför förändringar, så tecknas en nattsvart bild av offentlig verksamhet. Faktum är att vi inte lever i en nattsvart eller vitmålad värld utan snarare i en ljusgrå nyans.

Ibland när jag läser Ordet är fritt förundras jag över att så många människor klagar över relativt obetydliga saker. Vilken världsbild har du? Har du blivit ett offer för mediabruset eller söker du egna svar? Det är inte konstigt att ett missnöjesparti får 20 procent om man ständigt fokuserar på hur fel saker är. Försök att se bortom enskilda sakfrågor som medierna fokuserar på.

Frihet för mig är att använda min egna drivkraft, plikt och nyfikenhet till att utvecklas så mycket som möjligt i mötet med andra människor. Lever du i en komfortzon där du känner dig obekväm med förändringar och måste ha ditt svenska kaffe när du landar på Gran Canaria?

Rädslan för det nya och okända styr oss in i negativa tankar och försvarsmekanismerna kommer fram. Men ingenting är statiskt utan världen förändras dynamiskt och vi med den. Så lyft blicken och fundera på hur rädsla som ett propagandaverktyg påverkar dig. Kom ihåg att det finns flera frågor än de som får utrymme i media. Då gäller det att rösta på ett parti som har en helhetssyn med förankrade lösningar på problemen och som inte bara kommer med populistiska utspel.

Vi har en långsiktig plan för hur vi ska återupprätta ett samhällskontrakt där rättigheter, skyldigheter och möjligheter gäller lika för alla.

Madelene Thomsen (M)

Träslövsläge