Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Manifestationerna för klimatet är spridda över hela världen. På bilden demonstrerar ungdomar i New York under förra veckan. Bild: Pontus Höök/TT
Manifestationerna för klimatet är spridda över hela världen. På bilden demonstrerar ungdomar i New York under förra veckan. Bild: Pontus Höök/TT

Delta i manifestationerna för klimatet!

Här är sex råd till kommunerna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Nu samlas människor över hela världen för att manifestera,sitt engagemang för klimatet. Den 23 september träffas världens ledare i New York till ett klimatmöte under ledning av FN:s generalsekreterare. Den 27 september går organisationer, kyrkor, fackföreningar och privatpersoner runt om i världen ut för att på olika sätt manifestera oron och engagemanget för klimatet.

Vi, Naturskyddsföreningen i Falkenberg, uppmanar alla att delta i de arrangemang som anordnas runt om i länet under hela veckan och de avslutande manifestationer den 27 september.

Här är sex uppmaningar till varje kommun att minska utsläppen:

Ta fram en plan för hur kommunen skall bli fossilfritt till 2030. Gör en koldioxidbudget med utsläppsminskningar på minst 10 procent per år, inklusive utsläpp av varor och tjänster som upphandlas av kommunen även om de inte sker direkt i kommunen.

Satsa på mer vego och eko; minska matens miljö- och klimatpåverkan genom tuffare krav vid upphandling, minska spill och inför mer vegetariskt och ekologiskt.

Inför klimatsmarta transporter och resor. Inför en resepolicy för alla resor inom kommunal verksamhet. Fossilfri fordonsflotta för all kollektivtrafik, leveranser, tjänstefordon och maskiner. Utveckla gång och cykelvägar, kollektivtrafik, cykelparkeringar och fler laddmöjligheter för elbilar.

Gör bara fossilfria investeringar. Kommunens kapital skall bara placeras och investeras i hållbara och fossilfria alternativ, avveckla ägande i stöd till bolag som producerar eller distribuerar fossila bränslen eller energi.

Gå över till 100 procent förnybart och minskad energianvändning. Förnybar uppvärmning och el till fastigheter. Solceller på lämpliga tak och energieffektivisering genom att se över isolering, ventilation, elsystem och belysning. Kommunal energirådgivnlng och solkartor som visar vilka tak som passar för solceller hjälper invånarna i kommunen.

Återställ och skapa våtmarker. De binder koldioxid och spelar en viktig roll för biologisk mångfald. Upprätta en våtmarksplan tillsammans med markägare.

Ställ krav på dina politiker. Lär dig mer om vad du själv kan göra för att minska ditt eget klimatfotavtryck.

Per Sjövall, Lena Engström, Bengt Hackberg, Lena Berglund, Rune Weinstrand, Gerd Weinstrand, Anna Carina Ericsson, Agneta Dannberg, Tommy Nilsson, Per Ranebo, Kjell Birgersson

Naturskyddsföreningen i Falkenberg