Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Socialdemokraternas Halland får miljonären med en miljonvilla vid kusten avgiftsfri kollektivtrafik medan den funktionshindrade, som ofta lever knapert och inte kan utnyttja kollektivtrafiken, får betala två gånger, skriver insändarskribenterna.
I Socialdemokraternas Halland får miljonären med en miljonvilla vid kusten avgiftsfri kollektivtrafik medan den funktionshindrade, som ofta lever knapert och inte kan utnyttja kollektivtrafiken, får betala två gånger, skriver insändarskribenterna.

Debattartikeln skapar en massa frågor om S-politiken

Det finns ingen gratis kollektivtrafik. Man vill bara att någon annan, skattebetalarna, ska betala, skriver Mikaela Waltersson (M) och Tommy Rydfeldt (L).

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Shabnam Zamani och Anton Karlsson Rask, båda S och SSU, skriver i Hallands Nyheter om Socialdemokraternas förslag om avgiftsfri kollektivtrafik för yngre och äldre i Halland. Artikeln innehåller sakfel men framför allt så skapar den en massa frågor om den politik Socialdemokraterna i Region Hallands för.

Det finns ingen gratis kollektivtrafik. Man vill bara att någon annan, skattebetalarna, ska betala.

Lite komiskt är det när artikelförfattarna skriver att man vill omfördela från de kapitalstarka i samhället till de som behöver mer. När man tar bort avgifter så gör man det för alla. Även miljonärerna eller pensionärer med hus värda miljoner. Dessutom finns det inte ett ord i förslaget om de som på grund av funktionsnedsättning åker färdtjänst. De ska tydligen inte ha någon gratis resa.

I Socialdemokraternas Halland får miljonären med en miljonvilla vid kusten avgiftsfri kollektivtrafik medan den funktionshindrade, som ofta lever knapert och inte kan utnyttja kollektivtrafiken, får betala två gånger. Först ska man betala för sin färdtjänst och sedan ska man via skatten betala för de som inte har något problem att betala själva.

Artikelförfattarna tycks inte känna till att det finns ett avtal mellan kommunerna och Region Halland att alla kostnader för t.ex. avgiftsfria resor ska betalas av kommunerna. Så kallade tillköp. Några kommuner har utnyttjat detta för att ha kostnadsfria resor för äldre.

Om Socialdemokraterna vill riva upp detta avtal och princip och Region Halland ska betala för tillköp, så hamnar man i situationen att regionen måste prioritera. Och då ställs avgiftsfria resor mot mer resurser för vårdcentraler eller sjukhusen.

Man noterar att regionen har god ekonomi och borde ha råd. Ja vi har god ekonomi på grund av att den styrande alliansen tagit ansvar och hållit i pengarna. Hade S+V+MP:s alternativ till budget gått igenom för 2022 hade vi varit tvungna att höja skatten 2023. I media har det noterats att många regioner har ekonomiska problem på grund av ökad inflation. Dock inte Halland. Därför vi har inte gjort misstaget att skapa permanenta kostnader med tillfälliga coronapengar.

Debattörerna har hittat att Region Halland har en ”kassa” på sex miljarder. Det är riktigt och helt medvetet. Vi står inför stora investeringar i sjukhusfastigheter. Kan sluta på över 10 miljarder. Då är det en styrka att behöva låna så lite som möjligt. Speciellt som räntan nu är på väg upp. Vill Socialdemokraterna ta stora lån för att åtgärda våra sjukhus?

Som alltid kliar det i fingrarna på socialdemokrater när man ser pengar på ett konto och de ska snabbt förbrukas utan att tänka på framtiden.

Snart beslutar vi om budget 2023 för Region Halland. Då får vi ju möjlighet att diskutera frågan. Tydligen tror inte Socialdemokraterna själva på sitt vallöfte. I sitt förslag till budget 2023 nämns inte avgiftsfri kollektivtrafik med ett enda ord och man har inte avsatt en enda krona för att det ska kunna genomföras.

Mikaela Waltersson (M)

Regionstyrelsens ordförande

Tommy Rydfeldt (L)

Ledamot i Hallandstrafikens styrelse