Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ohad Zwigenberg
Bild: Ohad Zwigenberg

De israeliska attackerna är ett beräknat folkmord

Historian börjar inte den 7 oktober 2023.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Ofta hör man mantrat om att Israel har rätt att försvara sig. Ibland kommer tillägget att de israeliska attackerna ska vara proportionerliga. Sveriges utrikesminister, USA-megafonen Billström, upprepar att de har varit proportionerliga. Hur är en människa funtad som tycker så när israelerna hittills dödat över 10 000 människor, varav över 40% var barn? Dessa siffror enligt de Hamas-kontrollerade hälsomyndigheterna. De allra flesta är vanliga palestinier utan anknytning till Hamas. Detta är inte ”att försvara sig”, det är ett beräknat folkmord.

USA, Europa och andra Israel-kramare måste inse att historian inte börjar den 7 oktober 2023. I 75 år har Israel metodiskt och målmedvetet fördrivit palestinier från deras jord och egendom, i strid mot internationell rätt. I konflikten Israel-Palestina är det Israel som stått för terrorn: de etniska rensningarna 1948, de illegala bosättningarna och fördrivningarna på Västbanken, massakrerna av de palestinska flyktinglägren Sabra och Shatila och de upprepade terrorbombningarna av Gaza.

På Västbanken fortsätter stölden av palestinsk mark, olivträd och hus jämnas med marken och palestinier dödas eller fördrivs för att ge plats åt nya judiska bosättare i strid mot internationell lag. De tre senaste veckorna har beväpnade bosättare dödat 115 palestinier på Västbanken, enligt FN-organet UCHA 29/10.

Utan att på något sätt stödja det islamistiska Hamas och dess vidriga metoder är det lätt att inse det palestinska folkets desperation under alla år av förtryck. I många stycken liknar det apartheidregimen i Sydafrika som Israel stödde och samarbetade med under lång tid.

Att, som vissa politiker och insändarskribenter, ge sitt stöd åt det israeliska sättet att ”försvara sig” är att blunda för ett pågående folkmord.

En del Israel-kramare tycker säkert att denna insändare är antisemitisk. Det är den inte. Däremot är den antisionistisk och det vore bra om dessa kramare lär sig skillnad mellan dessa begrepp. Sionismen och Israel är rasistiska och jag vill alla människors lika värde, judars och palestiniers!

Eldupphör nu!

Mats Peterson