Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Antingen barnen vistas på en stor eller liten förskola, är det vår uppgift att barnen är trygga och mår bra, skriver insändarskribenten. Bild: Pontus Lundahl/TT

De första åren i ett barns liv är de viktigaste

Bättre förutsättningar i en mindre förskola.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Vi har superfina lokaler och trygga barn"

Behovet av förskolor är stort. Självklart är då det bästa ekonomiska alternativet, att bygga stora förskolor med plats för många barn och pedagoger. Som kan hjälpa varandra i olika situationer som förekommer på en förskola. Små förskolor kan vara mer sårbara både ekonomiskt och vid sjukdom.

Jag hoppas att inte de små förskolorna försvinner på grund av att det kan vara billigare att bygga stora. Utan att det också byggs mindre förskolor så att det finns alternativ.

Vi vet att dom första åren i ett barns liv är de viktigaste och grunden för det livslånga lärandet grundläggs. Antingen barnen vistas på en stor eller liten förskola, är det vår uppgift att barnen är trygga och mår bra. Att se varje barns behov, vara flexibel, lyhörd och ge respekt. Behöver ett barn sova, gå ut, måla, slappna av. Så ska vi kunna ge det. Vi vet också att dom yngsta barnen men även äldre inte kan knyta an för många personer. Utan blir oroliga och stressade.

Stora förskolor har alltid funnits. Skillnaden är att förr hade varje avdelning egen ingång och kapprum, egen hemvist och man åt på sin avdelningen. Nu ska flera barn samsas om ingång och kapprum och de äldre barnen äter i en matsal.

Jag håller med Maria Haldesten om det hon skriver i HN den 23/12. Att stressnivåerna är höga både för barn och personal i förskolan. Många pedagoger orkar inte jobba kvar och allt fler barn mår dåligt. Därför är det så viktigt att vi som jobbar kan ge en bra start till våra barn. En trygg och stabil grund att stå på. Lugn och ro så att dom kan utvecklas och utforska i sin egna takt. Och det tror jag att det finns bättre förutsättningar för i en mindre förskola.

Marie

förskollärare, dipl.småbarnspedagog, "en stressmedveten vardag tillsammans med våra barn"