Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Droganvändningen kryper ner i åldrarna, pojkar förstår inte innebörden av sexuellt ofredande i samband med att bilder delas och de kriminella gängen från norr och söder försöker kontinuerligt etablera sig i Varberg, skriver insändarskribenten. Bild: Robin Haldert / TT
Droganvändningen kryper ner i åldrarna, pojkar förstår inte innebörden av sexuellt ofredande i samband med att bilder delas och de kriminella gängen från norr och söder försöker kontinuerligt etablera sig i Varberg, skriver insändarskribenten. Bild: Robin Haldert / TT

De brottspreventiva åtgärderna måste ner i åldrarna

Barn och ungdomar måste ges möjligheten att utveckla sina moraliska intuitioner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Droganvändningen kryper ner i åldrarna, pojkar förstår inte innebörden av sexuellt ofredande i samband med att bilder delas och de kriminella gängen från norr och söder försöker kontinuerligt etablera sig i Varberg. På samma sätt verkar vissa unga män inte riktigt ha hängt med i den förskjutning från avsiktsbrott till oaktsamhetsbrott som har skett genom införandet av brottet oaktsam våldtäkt. Det var något av det som togs upp när Andreas Carlsson (KD) kom på besök i Polishuset i slutet av maj.

Av lösningsförslagen noterades att ingripande polisverksamhet och straff är nödvändigt men att det fungerar bäst mot individer. Mot subkulturer krävs i stället tidig preventiv verksamhet. Grunden för detta är enligt Kristdemokraterna den trygga familjen som stöttas av förskola och skola.

Barn och ungdomar måste ges möjligheten att utveckla sina moraliska intuitioner och, när de är mogna för det, utbildas i lagens innehåll. Kristdemokraterna i Varberg vill därför stödja föräldrarna i att utveckla barns naturliga moraliska intuitioner redan från förskoleåldern men även lära barnen grundläggande straffrätt så tidigt som möjligt. Dessutom behöver förtroendet för Polisen, Räddningstjänsten och kommunens socialtjänst utvecklas genom t.ex. regelbundna besök redan från första klass. Varbergs kommun kan dock inte förlita sig på staten utan måste ta ett eget ansvar för att nå ut till föräldrarna med en lokalt förankrad överenskommelse.

Dagens medborgarlöfte mellan Polisen, Region Halland och Varbergs kommun är därför en utmärkt start, men det räcker inte. Fokus i förskola och skola vad gäller annat än ren ämneskunskap behöver därför flyttas från mer perifera frågor till att ge barn och ungdomar en stabil bas i respekten för sitt eget och andras liv, kropp och egendom.

Boris Melvås (KD)

vice ordförande KD Varberg

Anki Herdell (KD)

ordförande KD Varberg