Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Börja med sex timmars arbetsdag på de vårdenheter med störst korttidsfrånvaro. Bild: Nina Varumo / SvD / TT
Börja med sex timmars arbetsdag på de vårdenheter med störst korttidsfrånvaro. Bild: Nina Varumo / SvD / TT

Dags för reformer för vanligt folk

Det finns en stor opinion för sex timmars arbetsdag.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Ni kan pröva med arbetstidsbank istället"

Det är märkligt att när det blir tal om reformer eller förbättringar för arbetare och vanligt folk, då talas det om "kostnader", "utrymme i budgeten", "någon annan får avstå", "vem skall betala kalaset?", "man kan inte dela ut godis". Motsvarande invändningar finns inte mot höga chefslöner, skatteflykt eller guldregn över aktieägarna.

Pierre Ringborg vill att kortare arbetstid skall betalas av vårdarbetarna själva, i form av utebliven löneökning. Det är ju precis det som sker i dag, när vårdarbetare går ner i tjänst för att de går på knäna och inte orkar jobba heltid. De får finansiera det själva.

Det finns en stark opinion för sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, det visar bland annat den framgångsrika namninsamlingen som gjordes ute på arbetsplatserna i Varberg. Jag är helt övertygad om att om vi hade folkomröstat i frågan så hade den gått igenom. Däremot är jag en smula tveksam om enorma chefslöner, den gigantiska skatteflykten ut ur landet eller guldregnet över aktieägarna hade gått igenom i en folkomröstning.

Nej, dags för reformer! Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, börja på de vårdenheter med störst korttidssjukfrånvaro.

Andreas Verdin (K)

Kommunistiska Partiet

Varberg