Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kärnkraftens vara eller inte vara handlar vare sig om politik eller om vi har elöverskott eller inte i Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Kärnkraftens vara eller inte vara handlar vare sig om politik eller om vi har elöverskott eller inte i Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Dags för nya infallsvinklar i kärnkraftsfrågan

Tänk om politiker skulle styra läkares operationer.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vårt land är fantastiskt! Och vi ligger "spets" på många områden som vi inte ens tänker på och bara tar för givet. Resultatet av generationers slit!

Vi kan alltså idag konstatera att år 1773 avled 105 139 svenskar. Vilket annat land kan presentera en liknande exakt och precis siffra från samma årtal?

Men denna bildningsnivå har hamnat i bakgrunden under de senaste decennierna. Att vara noggrann, genomtänkt och varsam i både ord, tanke och gärning har betraktats som "obsolet". Snabbt, rappt och slagkraftigt har varit devisen.

Detta har skymtat igenom överallt i samhällsklimatet och det offentliga samtalet. Se bara på samtalet om kärnkraften – politiserad. Ungefär som om regionfullmäktiges ledamöter ställde sig inne på våra sjukhus operationssalar och gav direktiv om hur läkarna skulle genomföra sina operationer. Och till dessa allmänheten med sina åsikter. Den patienten skulle jag inte vilja vara.

Men kärnkraftens vara eller inte vara handlar vare sig om politik eller om vi har elöverskott eller inte i Sverige. Nu har vi den och den är en ren säkerhetsfråga – överordnad alla våra åsikter.

Tänk er ett scenario som faktiskt kan inträffa – om än för mångas medvetande nästan lika osannolikt som covid-19 var hösten 2019. Att den arktiska och sibiriska kylan skulle dra söder och västerut och drabba hela västra Europa. Då handlar det inte om hur mycket ström vi har på årsbasis – utan om sambandet mellan ampere, volt och watt – och som alla som ger sig in i debatten borde kunna, likt vad ABC betyder för alfabetet, innan man börjar skriva.

Covid-19 vore här en mild söndagsskola vid jämförelse med vad som då kunde, och kan, drabba oss, eftersom kärnkraften är en minst lika viktig faktor för vår beredskap som all den skyddsutrustning vi slängt i soptunnan innan covid-19 slog till och landet fick börja bygga upp en ny beredskap från grunden.

Och sedan kärnfrågan. Många vill bara stänga av och "gräva ned" avfallet som blir kvar efter kärnkraften och sedan glömma allt. Men, en sådan hållning kan aldrig betraktas som ansvarsfull inför kommande generationer hundra tusen år framöver.

Tror det är dags för nya infallsvinklar byggda på svensk bildningstradition och kunskap som odlas internationellt! Då kommer nya lösningar att växa fram i konstruktiv anda.

Dag Reuterwall

Läjet