Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Den sammanpressande lönestrukturen är destruktiv både när det gäller möjligheten att rekrytera och behålla personal i vården, skriver Vårdförbundet avdelning Halland. Bild: Claudio Bresciani/TT
Den sammanpressande lönestrukturen är destruktiv både när det gäller möjligheten att rekrytera och behålla personal i vården, skriver Vårdförbundet avdelning Halland. Bild: Claudio Bresciani/TT

Dags för jämställda och hälsosamma villkor i välfärdssektorn

Den sammanpressande lönestrukturen är destruktiv.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Bemanningsbristen i vården är i många delar en konsekvens av en ojämställd värdering av traditionellt kvinnligt dominerade professioner. Vårdförbundet har i sin livslönerapport konstaterat att löneutvecklingen för våra legitimationsyrken barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor försvagas vid 35 års ålder för att ytterligare mattas av vid 45, detta är orimligt. För att lösa bemanningskrisen behövs utöver en god löneutveckling för hela kollektivet, där den lokala löneprocessen behöver utvecklas en satsning på särskilt yrkesskickliga. Erfarenhet, kompetens, specialistkunskap, ansvarstagande och karriär i yrket måste löna sig.

Vårdförbundet yrkar om särskild lönesatsning till den som visat särskild yrkesskicklighet med minst 10 000 kronor mer i månaden. I Halland har vi sedan 2017 yrkat om särskild lönesatsning för våra yrken. Vi gjorde en genomlysning och tog fram lokal statistik som byggde på ovanstående livslönerapport och konstaterade att detta gäller även här. Löneutvecklingen mattas av ju längre erfarenhet/ålder det är. Den sammanpressande lönestrukturen är destruktiv både när det gäller möjligheten att rekrytera och behålla personal i vården.

Inom Region Halland har vi fått till lokala arbetstidsförkortningar på några arbetsplatser och ser fram emot fortsatt arbete med fler lösningar. Vi är inte främmande för att hitta många olikheter för att nå målet med framtidens vård och utmaningarna vi har med att behålla och rekrytera våra yrkesgrupper. Vi vill att detta sprider sig till kommunerna och privatägd vård i Halland. Nu är det upp till bevis!

Vi uppmanar politiker och beslutsfattare i vården att använda avtalsrörelsen 2019 att gå oss till mötes i våra krav på bättre villkor. Tillsammans kan vi ge de bästa förutsättningarna för vårdens medarbetare att vilja stanna kvar och utveckla vården, så att den blir jämställd och hälsosam för både personal och patienter.

Camilla Tellström

ordförande Vårdförbundet avdelning Halland

Margot Kamruddin

vice ordförande Vårdförbundet avdelning Halland