Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Etableringen av en statlig myndighet hade gjort mycket för Hallands arbetsmarknad, skriver debattörerna. Bild: Berit Roald/NBT Scanpix/TT, Jessica Gow/TT
Etableringen av en statlig myndighet hade gjort mycket för Hallands arbetsmarknad, skriver debattörerna. Bild: Berit Roald/NBT Scanpix/TT, Jessica Gow/TT

Dags för en statlig myndighet i Halland

Närheten till en statlig myndighet ökar tilliten för samhället och för våra myndigheter, skriver riksdagsledamöter från M, KD, L och SD.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Halland är en av landets snabbast växande regioner. Ett attraktivt läge mellan Göteborg och Malmö/Köpenhamn tillsammans med en fantastisk natur och med god tillgång till förstklassig sjukvård, barnomsorg och skolor har bidragit till detta. En av utmaningarna som Halland brottas med är att arbetskraften generellt sett är mer högutbildad än vad arbetsmarknaden efterfrågar och då handlar det oftast om högutbildade kvinnor.

Det halländska näringslivet kännetecknas till stor del av små och medelstora företag inom ett flertal branscher. Även om det finns flera stora industrier placerade i Halland så är de oftast del av större företag där huvudkontoren är placerade någon annanstans. Det innebär att efterfrågan på högutbildad arbetskraft generellt sett är låg, då huvudkontor oftast innebär ett större behov av personer med längre utbildningar.

Arbetskraften i Halland står sig väl utbildningsmässigt med jämförbara regioner. Problemet är att arbetskraftsutbudet är alltför kvalificerat i förhållande till efterfrågan. För att lösa detta görs kontinuerliga ansträngningar att attrahera företag att etablera sina huvudkontor i Halland. Även om detta lyckas så är etableringstakten alltför låg i förhållande till både den nuvarande diskrepansen mellan tillgång och efterfrågan på högkvalificerad arbetskraft, men framförallt den framtida med tanke på den stora pågående inflyttningen till länet. Etableringen av en statlig myndighet hade gjort mycket för Hallands arbetsmarknad.

Halland är ett fantastiskt län med målsättningen att vara den bästa livsplatsen. Detta upplever vi att vi är på god väg att uppnå. Även om det aldrig innebär att man kan slå sig till ro, för det kommer alltid nya utmaningar som man måste hantera. En av de största utmaningarna just nu handlar om arbetstillfällen för, företrädesvis, alla högutbildade kvinnor i länet. Vi har många högutbildade och kvalificerade invånare i länet som vi tror skulle uppskatta chansen till ett arbete som matchar deras kompetens.

Det är viktigt att hela landet känner sig delaktigt i myndighetsutövningen. Närheten till en statlig myndighet ökar tilliten för samhället och för våra myndigheter. Känner man någon som jobbar på en statlig myndighet så ökar förtroendet. Regeringen har flyttat ut eller fattat beslut om att flytta ut myndigheter från Stockholm ut i landet. Till exempel Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd till Skellefteå. Halland har än så länge blivit utan omlokaliserad myndighet och är idag det enda länet utan en statlig myndighet.

I den här frågan står vi enade för Hallands bästa. Med anledning av detta vill vi välkomna regeringen att etablera den nya myndigheten mot fusk och fel i välfärdssystemen i Halland.

Helena Storckenfeldt (M)

Bengt Eliasson (L)

Staffan Eklöf (SD)

Lars Püss (M)

Larry Söder (KD)

Eric Westroth (SD)

Ulrika Jörgensen (M)