Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kulturen kan bara blomstra om den får acceptans, skriver insändarskribenten. Bild: Åserud, Lise

Dags att välkomna spelkulturen som kulturform

Flera konstnärliga uttryck kopplade till spel.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Just nu arbetar Region Halland fram den kulturstrategi och plan som ska gälla de närmaste fyra åren och spelkulturen har i remissversionen inget eget kapitel trots att den är så utbredd. Vi möter dagligen hallänningar som ägnar sig åt att designa spelvärldar, skriva rollspelsäventyr och andra konstnärliga uttryck kopplade till spel. Vi pratade senast förra veckan med några som gått från att vara spelare till att bli konstnärer/spelskapare och skaffat utbildning (utanför Halland) och jobb (utanför Halland). De pendlar från Varberg till Göteborg för att ägna dagarna åt att designa karaktärer, studera skuggor, ljus, strukturer och fantisera fram nya världar. “Det är som att jag har en lerklump som jag kan skapa vad som helst av, på skärmen” som en av dem sa. “Jag har gått från att vara spelare till att bli fast i det kreativa. När jag kommer hem från jobbet fortsätter jag att skapa”, sa hen också.

Kulturen kan bara blomstra om den får acceptans. Många vill hellre bo kvar och verka i Halland, men de hittar inget sammanhang. De yngre eller de som är nybörjare kan mötas via föreningar och studiecirklar eller gå på LBS-gymnasiets estetiska linje med inriktning spelgrafik. Men sen då...?

Studiefrämjandet och Sverok hjälper föreningar och grupper med bl.a studiecirklar och kulturevenemang inom spelkultur. Vi brinner för spelkulturen oavsett om det handlar om att spelleda, regissera, producera spelmusik eller agera/spela i karaktär. I vårt remissvar till kulturplanen har vi föreslagit att den ges ett eget avsnitt och att regionen stärker sin kompetens samt avsätter en del av en tjänst. Vi har fått visst gehör vid dialogmöten och känner oss förväntansfulla.

Nu är rätt tid för spelkulturen att ta plats och erkännas i vårt samhälle, inte om ytterligare fyra år.

(Tips: Se “Mot Andra Världar, dokumentären om det svenska rollspelsundret”, finns på SVT Play och visas i SVT 2 11/9 20.00).

Studiefrämjandet Halland & Sverok Väst