Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problemen med elbrist kan lösas långt innan de uppstår om man vill, skriver Ola Johansson (C) och Mari-Louise Wernersson (C). Bild: Henrik Montgomery/TT, Thomas Johansson/TT
Problemen med elbrist kan lösas långt innan de uppstår om man vill, skriver Ola Johansson (C) och Mari-Louise Wernersson (C). Bild: Henrik Montgomery/TT, Thomas Johansson/TT

Dags att slutförvara besattheten om kärnkraft som den enda lösningen

Låt oss därför en gång för alla avfärda föråldrad kärnteknik i ny tappning.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Försöken från Moderaterna och Kristdemokraterna att systematiskt hindra utbyggnad av vindkraft i södra Sverige är oansvarigt. Det riskerar att fördröja investeringar som skapar jobb. När exempelvis Northvolt planerar en ny batterifabrik någonstans i Västsverige är det grön el som efterfrågas och man vill inte vänta på något annat.

Problemen med elbrist kan lösas långt innan de uppstår om man vill. Men partiernas mix av dåliga förslag fördröjer vad som behöver ske nu. Istället för att fortsätta satsa på vindkraften, den energikälla som ger mest energi till lägst kostnad, talar de om kärnkraften som om det vore lösningen på allt ifrån höga elpriser till klimatfrågan.

Det är sant att vi just nu, i likhet med många grannländer har höga elpriser. Värst drabbade är de som inte som oss har tillgång till vind- och vattenkraft, utan måste förlita sig på olja, gas och kärnkraft. När Putin drar åt gaskranarna till Europa drabbas alla – och det behöver väl inte sägas att fossil- och Rysslandsberoendet måste upphöra. Då är det ju bra att vi i Sverige alla dagar om året har möjlighet att exportera mer av vår gröna el.

All forskning om klimatet är tydlig. Vi behöver ställa om från kol och olja snabbare! Elenergin som i högre grad produceras fossilfritt ska vi hushålla med och använda där det behövs, till omställning av transporter, till industri, datalagring och kommunikation. Skogen kan, om den får lov att brukas, förse oss med bioenergi, bränslen att tanka med, ersättning av miljöskadliga material som plast, byggmaterial till alla bostäder som behöver byggas, till uppfångning och lagring av kol. Detta kan inte stå tillbaka för att det eventuellt finns ny kärnkraft att ta till om några årtionden.

Fobin hos M och KD mot ny vindkraft delas dessvärre av ledande Socialdemokrater i Halland, vilka i sin roll som kommunstyrelseordföranden sätter käppar i hjulen för havsbaserad vind, högre och effektivare snurror i inlandet. En riksdagsledamot, förvisso avgående, vill återstarta nedlagd kärnkraft, trots att den stängts ner av säkerhetsmässiga och företagsekonomiska skäl.

Det är inte förvånande att prövning av vindkraft går trögt. Många är överens om att Miljöbalken är komplicerad och erbjuder allt för vittgående möjligheter att fördröja och förhindra bra åtgärder. Det nålsöga som exempelvis vindparker långt ute till havs efter Hallandskusten måste passera är dock ingenting mot de folkliga protester och komplicerade prövningar som alla dessa småskaliga kärnkraftverk i anslutning till bebyggelse på olika platser kan medföra. Som hallänningar och grannar borde vi vara mer oroliga. Riskerna med kärnkraft är kända.

Låt oss därför en gång för alla avfärda föråldrad kärnteknik i ny tappning. Det är vattenkraften och återstående sex kärnreaktorer som är basen, medan vind och sol står för möjligheterna. Det som behövs och enkelt kan ordnas är bättre överföring och lagring med beprövad teknik som batterier och vätgas. Centerpartiet har lagt flera förslag som underlättar och stimulerar hushåll att energieffektivisera, i syfte att minska sina elräkningar.

Frågan om slutförvar för använt kärnbränsle är äntligen på väg mot sin lösning. Tänk om det gått att slutförvara den besatthet som råder hos vissa om kärnkraften som en allenasaliggörande lösning. Den elbrist många talar om kan uppstå om vi inte snabbt nog vidtar de åtgärder som kan göras nu.

Ola Johansson (C)

riksdagsledamot

Mari-Louise Wernersson (C)

riksdagskandidat och ersättare