Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns mycket att vara glada och stolta över i Varberg, men Liberalerna är inte nöjda, skriver Tobias Carlsson (L) och Cecilia Rönn (L).
Det finns mycket att vara glada och stolta över i Varberg, men Liberalerna är inte nöjda, skriver Tobias Carlsson (L) och Cecilia Rönn (L).

Dags att se över enprocentsmodellen – mer resurser till kärnverksamheter

Vi ska rikta effektiviseringar och besparingar mot onödig administration, fortsätta digitalisera, ifrågasätta allt som inte är kärnverksamhet, skriver Tobias Carlsson (L) och Cecilia Rönn (L)

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Så ska vi ha’t men vart ska vi ta’t” och ”Inte guld och gröna skogar att S vill satsa på äldreomsorg och skola”

Liberalerna är eniga med Ann-Charlotte Stenkil att det vore förödande att i detta läge genomföra skattehöjningar på hushållens redan hårt ansträngda kostnader som är ett resultat av S-styret på nationell nivå senaste åtta åren. Det räcker med historiskt höga elpriser, matpriser, drivmedelspriser och en stigande ränta.

Samtidigt så kan vi inte vara nöjda med hur det är i Varberg. Vi kan ännu bättre. Det finns mycket att vara glada och stolta över men Liberalerna är inte nöjda. Vi ska göra mer och vi ska göra bättre.

Liberalerna anser att vi behöver förbättra hur vi fördelar våra gemensamma resurser för att kunna satsa mer på de verksamhetsnära delarna inom kommunens ansvar. Detta är t ex förskollärare, lärare, omsorgspersonal, fritidsledare och föreningslivet. Vi vill säkra att så mycket resurser som möjligt läggs där de gör som störst skillnad. För att klara av dessa satsningar utan att höja skatten i dessa svåra tider så krävs det modiga politiker som fattar modiga beslut.

Vi anser därför att de årliga effektiviseringarna på en procent behöver ersättas med en annan modell. Vi står inför stora investeringar inom skola och omsorg. Nu måste vi prioritera hårt och ta fram en modell som premierar de incitament att diva fram nya investeringar minskar och intresset för att vårda befintliga anläggningar ökar. Vi behöver också ha en modell som premierar kärnverksamhet och inte urholkar skola och omsorg när de tvingas bygga nya lokaler.

Vi ska rikta effektiviseringar och besparingar mot onödig administration, fortsätta digitalisera, ifrågasätta allt som inte är kärnverksamhet, tänka annorlunda för att få ner investeringskostnader när vi bygger och utmana alla arbetsprocesser vi har. Dessa åtgärder kan ge upp mot 100 miljoner till kärnverksamheterna istället.

Vi har visat denna mandatperiod att vi kan utmana och driva på för att satsa på våra kärnverksamheter samtidigt som vi håller skatten låg och har en hög kvalitet. Det kommer vi fortsätta med om vi får förtroendet av väljarna den 11 september.

Tobias Carlsson (L)

kommunalrådskandidat

Cecilia Rönn (L)

riksdags- och kommunkandidat