Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldreomsorgen berör många människor i Falkenbergs- och Varbergs kommuner. Bild: Gorm, Kallestad
Äldreomsorgen berör många människor i Falkenbergs- och Varbergs kommuner. Bild: Gorm, Kallestad

Dags att rusta upp äldreomsorgen

Alltför många av de som förlorat sitt liv i corona har bott på äldreboende eller fått hemtjänst.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Corona har blottlagt stora brister inom äldreomsorgen. Sverige kan mycket bättre än så här. Liberalerna kräver en plan för att skapa en trygg och värdig äldreomsorg för alla. Äldreomsorgen berör många människor i Falkenbergs- och Varbergs kommuner. På nationell nivå ser vi att alldeles för många av de över 4 500 som förlorat sitt liv i corona har bott på äldreboende eller fått hemtjänst. Nu måste äldreomsorgen rustas upp så att alla får ett värdigt och tryggt liv.

Därför föreslår Liberalerna:

1. Eget team i hemtjänsten. Mänskliga relationer borde stå i centrum för all vård och omsorg, ändå har det glömts bort. Idag möter hemtjänsttagare i snitt 16 personer på bara två veckor - 16 olika personer som duschar, tar emot förtroenden och klär av. Vi vill halvera den siffran. Trygg hemtjänst kräver trygga relationer.

2. Språkkrav – kommunikation är viktigt för att skapa relationer. Idag är bristande kunskaper i svenska språket en riskfaktor, menar Inspektionen för vård och omsorg. Det behövs tydligare riktlinjer när det gäller svenska språket och stöd med språkutbildning. Där många omsorgstagare talar minoritetsspråk eller teckenspråk ska sådana språkkunskaper vara meriterande.

3. Stärk medarbetarna. Regeringen har inga mål för andelen omsorgspersonal med utbildning och fast anställning. Vi kräver en långsiktig nationell strategi. Äldreomsorgen ska i så hög grad som möjligt bemannas med utbildade fast anställda och inte med timvikarier. Det behöver anställas fler undersköterskor, fler sjuksköterskor och andra professioner.

4. Läkare inom äldreomsorg. Kommuner ansvarar för mer än en fjärdedel av svensk sjukvård, men hindras av lagen att anställa läkare. Det är dags att varje kommun anställer en chefsläkare med patientsäkerhetsansvar. Vi vill också att äldreboenden som vill ska kunna anställa läkare.

5. Satsa på forskning. Liberalerna vill satsa minst 100 miljoner kronor till forskning om arbetssätt och teknik som stärker äldreomsorgen. Det behövs ett nytt kunskapscentrum för äldreomsorg, så att ny kunskap omsätts i praktiken. Genom hela vår historia har vi liberaler arbetat för ett starkt skyddsnät. Bengt Westerbergs arbete för eget rum i det som då kallades långvård var ett uttryck för den liberala kampen för trygghet, integritet och värdighet för alla. Vi fortsätter den kampen och ger oss inte.

Barbro Westerholm (L)

äldrepolitisk talesperson

Lina Nordquist (L)

sjukvårdspolitisk talesperson

Lena Persson (L)

ledamot socialnämnden Varberg

Elisabet Karlsson (L)

ledamot socialnämnden Falkenberg