Arbetsvillkoren i välfärden påverkar hela samhällets trygghet, skriver debattörerna.
Arbetsvillkoren i välfärden påverkar hela samhällets trygghet, skriver debattörerna. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Anna Johansson: Dagens bristyrken måste bli morgondagens drömjobb

Vård- och omsorgspersonal ska inte behöva nöja sig med applåder och en klapp på axeln, skriver Cecilia Elving (L), Lina Nordquist (L) och Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS
LocationHalland|

Alla i välfärden som vill ska orka arbeta heltid, trivas och utvecklas hela vägen fram till pension. Det är långt från självklart idag. Många arbetsplatser präglas av överdriven statlig detaljstyrning och minuträkning, samtidigt som utveckling och gott ledarskap tvingas i skymundan. Som följd ser vi utbrändhet, förlorad kompetens, personalbrist och ett sämre stöd för invånarna. Statens tillfälliga satsningar ger ofta administratörer istället för välavlönade yrkespersoner. Vad vi behöver är sunda och hållbara arbetsplatser, med mer individuell lönesättning. Kompetens, engagemang, erfarenhet, ansvarstagande och vidareutbildning måste synas i lönekuvertet - även i kvinnodominerade branscher. Dagens bristyrken inom vård och omsorg måste bli framtidens drömjobb.

ANNONS

Arbetsvillkoren i välfärden påverkar hela samhällets trygghet. Det får aldrig vara en förlustaffär att utbilda sig i ett yrke det råder stor brist på. En specialistsjuksköterska kallade träffande sin löneutveckling ”den trötta bananen”, dvs. ju fler år hon själv, en sjuksköterska, logoped, dietist, socialsekreterare eller fysioterapeut stannar på en arbetsplats, desto mindre uttalad är deras löneutveckling. Vård- och omsorgspersonal ska inte behöva nöja sig med applåder och en klapp på axeln. Den trötta bananen måste bort.

Det krävs förstås mer än lön. Liberalerna vill ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att ge mer råd och stöd om god arbetsmiljö för att minska stress, belastningsskador och annan ohälsa. Vi vill också se nationella kunskapssatsningar på bättre ledarskap, så att anställda kan få goda chefer och chefer få goda förutsättningar. Möjligheten för anställda att byta arbetsgivare är avgörande både för välbefinnande, yrkesmässig utveckling och löneutveckling och därför vill vi ändra lagar så att engagerade yrkespersoner enklare kan starta och bedriva god vård, stöd och omsorg över hela landet – även utanför städer.

Att ta vara på människors driv och vilja att utvecklas i sitt yrke gynnar oss alla. Det är också en jämställdhetsfråga att det även i kvinnodominerade yrken ska finnas goda arbetsförhållanden samt gå att göra karriär och tjäna pengar på sin erfarenhet och kompetens. Det är så dagens bristyrken inom vård och omsorg blir framtidens drömjobb.

ANNONS

Cecilia Elving (L)

jämställdhetspolitisk talesperson

Lina Nordquist (L)

sjukvårdspolitisk talesperson

Tommy Rydfeldt (L)

gruppledare Region Halland

ANNONS