Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Genrebild. Bild: 200
Genrebild. Bild: 200

Dåliga villkor är alltid en dålig affär

Kommunal i Falkenberg kommenterar handikappomsorgen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Varför gynnar Kommunal kapitalet?

Kommentar till Stellan Karlssons inlägg i debatten; om återtagande av handikappomsorgen i Falkenberg.

Frågan är: Har vi råd med dåliga villkor i handikappomsorgen?

För att bedriva en fungerande handikappomsorg krävs personal. För att attrahera ny och behålla befintlig personal krävs schyssta villkor. För att skapa schyssta villkor krävs ett bra avtal. Därför är SKL’s kollektivavtal ett bättre alternativ, för det är till fördel för personalen som driver verksamheten framåt.

Ditt inlägg i debatten om Falkenbergs kommuns återtagande av handikappomsorgen fokuserar på ekonomi. Därför vill vi kasta ljus på vad dåliga villkor för personalen kostar. Dåliga villkor är alltid en dyr affär. Det kostar i sjukfrånvaro, långtidssjukskrivningar, tillfällig dyr bemanning och kvalificerad övertid. Såväl personal som brukare får betala ett högt pris när verksamheten går på knä.

När Frösunda tog över ansvaret för grupp- och servicebostäder i Falkenbergs kommun sa många medlemmar upp sig. Anledningen var den stress och oro som uppstod då den nya huvudmannen organiserade arbetet på ett sätt som konsekvent försämrade medlemmarnas villkor. Personalen skulle dela sin arbetstid mellan olika arbetsplatser för att få ihop sina timmar. Det medförde att de på sin fritid fick pussla ihop sina egna scheman. Det var en ohållbar situation som var kostsam för såväl personal som brukare. Verksamheten blev lidande och det i en tid där det redan är svårt att rekrytera personal.

Personal söker sig till och stannar kvar på arbetsplatser med schyssta villkor. Det är så vi blir en attraktiv kommun att arbeta, leva och bo i. En attraktiv kommun blir en rik kommun, rik på fler sätt än ekonomiska. Därför välkomnar vi kommunens återtagande av ansvaret för handikappomsorgen. Därför ser vi det som en investering i kommunens framtid.

Maria Jörmalm Andersson

Ordförande Kommunal Falkenberg