Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ann-Charlotte Stenkil  (M), Morgan Börjesson (KD), Tobias Carlsson (L) och Christofer Bergenblock (C).
Ann-Charlotte Stenkil (M), Morgan Börjesson (KD), Tobias Carlsson (L) och Christofer Bergenblock (C).

Därför säger vi i Alliansen nej till p-avgifter

Parkeringsfrågan är naturligtvis inte okomplicerad.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Skattemedel ska inte gå till dyra p-hus

Under drygt ett års tid har det pågått en parkeringsutredning inom kommunen. En av delarna har handlat om att införa parkeringsavgifter i Varberg, men ifrån Alliansens sida har vi enats om att säga nej. Därmed så har frågan fallit och några parkeringsavgifter kommer alltså inte att införas.

Socialdemokraterna uttrycker en besvikelse över detta ställningstagande och att förslaget inte ens kommer att gå ut på remiss. Att skicka ut ett förslag på remiss – som vi på förhand vet kommer skapa mycket oro och diskussion – när det saknar politiskt stöd ifrån majoriteten vore förstås väldigt oansvarigt. Bättre då att arbeta om parkeringsstrategin i en riktning som faktiskt har politiskt stöd.

Parkeringsfrågan är naturligtvis inte okomplicerad. Kommunen har redan idag en stor kostnad för att tillhandahålla parkeringsplatser åt allmänheten och denna kommer att öka när staden växer. P-avgifter skulle förstås bidra till att minska denna utgift, vilket kan låta lockande. Samtidigt så är vi i Alliansen oerhört måna om att ha en levande stadskärna med lönsamma företag som skapar arbetstillfällen och därmed skatteintäkter.

Vid två tillfällen har vi haft möten med näringslivet kring införandet av p-avgifter och vid båda tillfällen har man uttryckt en oro för att det kan komma att påverka företagen negativt. Framför allt har man tyckt att tajmingen varit oerhört olycklig med tanke på de svårigheter som coronaviruset orsakat för många företagare i centrum. Till detta kommer förstås även svårigheter med framkomligheten under stadsutvecklingsprojektet och inte minst oron över den ökande e-handeln.

Alliansen består av fyra olika partier som haft lite olika ingångar i parkeringsfrågan, men gemensamt har vi landat in i att detta inte är rätt tillfälle att införa parkeringsavgifter. Våra centrumföretag är hårt pressade av den pågående coronapandemin och vi vill inte bidra till att försvåra deras situation ytterligare.

Socialdemokraterna tycker att skattemedel ska gå till skola och omsorg istället för att finansiera parkeringsplatser. Sanningen är dock att tomma affärslokaler och arbetslösa varbergare också kostar pengar. Frågan om parkeringsavgifter kommer säkert att diskuteras även i framtiden, men just nu är det en icke-fråga. Alliansen i Varberg säger nämligen nej till att införa parkeringsavgifter.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Christofer Bergenblock (C)

Tobias Carlsson (L)

Morgan Börjesson (KD)