Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Region Halland har ett ansvar att tillsammans med kommunerna se till att våra landsbygdsorter har en fungerande kollektivtrafik med bra turtäthet, skriver Agnes Hulthén (V), Per Stané Persson (S) och Maria Losman (MP).
Region Halland har ett ansvar att tillsammans med kommunerna se till att våra landsbygdsorter har en fungerande kollektivtrafik med bra turtäthet, skriver Agnes Hulthén (V), Per Stané Persson (S) och Maria Losman (MP).

Därför röstade S, V och MP nej till att lägga ned busslinjer

Landsbygdsorter ska ha en fungerande kollektivtrafik.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Halland kan inte backa in i framtiden. Många hallänningar är idag beroende av kollektivtrafiken. Den används för att resa till jobbet, affären, vårdcentralen eller vännerna. Vårt samhälle behöver bli mer hållbart och då är det nödvändigt att vi reser mer kollektivt för att klara omställningen till ett mer hållbart levnadssätt.

I dag har Hallandstrafiken hanterat ett förslag om att lägga ner flera busslinjer, många av dem på landsbygden. Socialdemokraterna röstade i dag nej till förslaget och vill istället pausa nerdragningen av kollektivtrafiken, något som Vänsterpartiet och Miljöpartiet stödjer. I en tillväxtregion som Halland är sannolikheten stor att behovet av kollektivtrafik i framtiden kommer öka.

Regeringen var snabb med att ge kraftiga stöd till välfärden och kollektivtrafiken. Nu behöver vi med samma snabbhet ta politiskt ansvar för kollektivtrafiken. Region Halland har ett ansvar att tillsammans med kommunerna se till att våra landsbygdsorter har en fungerande kollektivtrafik med bra turtäthet. Det är en av förutsättningarna för att det ska vara attraktivt att bo också utanför städerna. Den moderatledda majoritetens beslut om att lägga ner flera vårdcentralsfilialer gör att det är ännu viktigare att kollektivtrafiken på landsbygden fungerar. Man ska inte behöva äga en bil bara för att kunna bosätta sig på landsbygden och få livspusslet att gå ihop.

Istället för att lägga ner busslinjer vill vi fortsätta att utveckla möjligheterna att resa. Vi vill göra det lättare att resa mellan kommunerna, se till att turerna är många och att busschaufförerna har bra arbetsvillkor. Vi vill också utveckla den anropsstyrda kollektivtrafiken. Det innebär att resenären beställer sin resa via telefon. När enstaka eller få resenärer vill åka så kan mindre fordon, som taxi, väljas för turen, för att undvika onödig miljöbelastning. Om ingen vill åka så går inte turen.

Tillsammans bygger vi hela Halland starkare.

Per Stané Persson (S)

regionråd

Agnes Hultén (V)

gruppledare i Region Halland

Maria Losman (MP)

gruppledare i Region Halland