Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om kommunen inte hade gjort en vinst genom att lägga ut driften på en utomstående aktör så hade den givetvis inte gjort detta, skriver Sven Andersson (M) Bild: Annika Karlbom
Om kommunen inte hade gjort en vinst genom att lägga ut driften på en utomstående aktör så hade den givetvis inte gjort detta, skriver Sven Andersson (M) Bild: Annika Karlbom

Därför lades driften av Pingvinen ut på en privat entreprenör

Det är många olika faktorer som påverkar Medleys drift i förhållande till kommunal drift.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Eftersom inte alla i Varberg har klart för sig varför kommunen lade ut driften av Pingvinen till en privat entreprenör kan det vara lämpligt att göra en kort redogörelse.

Inför färdigställandet av Varbergs kommuns nya simhall ”Pingvinen” uppkom frågan om vem som skulle driva anläggningen. I december 2019 fick kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag av kultur- och fritidsnämnden att utreda om det skulle innebära en besparing att lägga ut kommunens badverksamhet i extern regi.

Ledande tjänstemän på kultur- och fritidsförvaltningen konstaterade tidigt att erfarenheten från andra kommuner visar att en extern aktör kan driva badanläggningar mer kostnadseffektivt än vad kommunen själv kan göra. Sålunda gick kommunen ut med ett anbudsförfarande som sedan Medley AB vann genom att erlägga en tjänstekoncessionsavgift på drygt 22 miljoner kronor för gällande avtalsperiod.

Den dåvarande kultur- och fritidschefen kunde då konstatera att ”Vi är glada att vi fick in två stycken kvalificerade anbud, eftersom det finns ganska få aktörer i Sverige som har musklerna att driva badverksamhet i den här storleken. Medley AB är dessutom en ledande aktör i bad- och friskvårdsbranschen och driver många kommunala badanläggningar.”

Det är många olika faktorer som påverkar Medleys drift i förhållande till kommunal drift. Medley är experter på bad- och friskvårdsanläggningar vilket gör att de har en helt annan organisation bakom sig än vad varje enskilt bad har. Kommunens vinst är att man får en engångssumma från Medley och inte behöver bekymra sig över drift och eventuella kringkostnader. Medley, som är ett vinstdrivande företag, ”belönas” för sin förmåga till en effektivare drift.

Om kommunen inte hade gjort en vinst genom att lägga ut driften på en utomstående aktör så hade den givetvis inte gjort detta.

Det hela är sålunda vattentätt!

Sven Andersson (M)

moderat gruppledare i kultur- och fritidsnämnden