Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simhall. Byggmarknaden är ”het” och det byggs en hel del simhallar i Sverige nu, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M). Bild: Simon Paulin / SvD / TT
Simhall. Byggmarknaden är ”het” och det byggs en hel del simhallar i Sverige nu, skriver Ann-Charlotte Stenkil (M). Bild: Simon Paulin / SvD / TT

Därför har simhallen blivit så dyr

Ann-Charlotte Stenkil (M) om att anbudet var högre än kostnadsberäkingen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Det är ett komplicerat att bygga en simhall och det är inte så många företag som bygger simhallar. Därför la projektledningen för simhallsbygget stora pengar på en mycket rutinerad konsultfirma Norconsul– med stor erfarenhet av just simhallar – för att göra kostnadsberäkningen på det ”innehåll i simhallen” som Kultur och fritidsnämnden föreslagit.

Med Norconsults utredning som underlag fattade Kommunfullmäktige beslut om att lägga in den uppskattade produktionskostnaden i kommunens investeringsbudget.

Byggmarknaden är ”het” och det byggs en hel del simhallar i Sverige nu. Många simhallar runt om i landet är byggda ungefär samtidigt som vår och har - liksom vår - tjänat ut.

Underlaget gick ut på anbud. Bekymret var att det enbart kom in ett anbud, från NCC. Detta anbud visade sig vara betydligt dyrare än vad Norconsults kalkyl angav. Verkligheten, i en överhettad marknad, var alltså dyrare än vad Norconsult räknat med. Varbergs Fastighetsbolag har under sommaren/hösten gjort ett omfattande arbete för att ta reda på vari övriga avvikelser består. Detta arbete pågår.

Det kan vara lockande att prova marknaden igen, men vad gör vi om vi inte får in något nytt anbud som är lägre – eller inget anbud alls? Utöver att det då kan riskera bli ännu dyrare är att det kraftigt försenas och Varbergsborna blir utan nytt bad under lång tid.

Varbergs Fastighetsbolag jobbar vidare med frågan tillsammans med NCC – i så kallad partnering. Detta innebär att man gemensamt skall hitta kostnadsbesparande lösningar. Fastighetsbolaget har god erfarenhet av detta arbetssätt i tidigare projekt. Exempelvis har Ankarskolan, Tresteget, Trönninge skola, Trönninge förskola, Österängens förskola kostat mindre än budget att bygga.

Vad gäller innehållet i simhallen finns det förslag på vissa anpassningar som kultur- och fritidsnämnden först skall ta ställning till. Tilldelningen av pengar, dvs en ny utökad budget, är det Kommunfullmäktige som beslutar om. Vi är dock över partigränserna helt överens om att det skall byggas en modern simhall med 50-metersbassäng.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Kommunstyrelsens ordförande

Läs också:

Simhallen gör bomben i börsen

50-metersbassäng viktig för simklubben

Politikerna redo att öppna plånboken

Ny nota för simhallen

Locket på om badets kostnader