Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Därför hänger Mao-tavlan på Hotell Gästis

Lasse Diding om hur konsten på Hotell Gästis valdes ut.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

Illamående på hotell Gästis (HN 29/)

Det är naturligtvis alltid tråkigt när människor av olika anledningar blir illamående, men då också förtröstansfullt att veta att det då också finns en hos oss välfungerande sjukvård beredd att hjälpa till närhelst det behövs. Vad gäller insändarskribenten Lasse Thulin som på Gästis blivit sjuk av att se en berömd förlaga till ett av popkonstens mest kända verk, Andy Warhols serie av idag ikoniska Maoporträtt, hoppas jag på snarast möjliga tillfrisknande. Dessa Maoporträtt som i original numera betingar priser i miljardklassen och återfinns på världens främsta konstmuséer ligger tyvärr helt utanför ramen för de möjligheter jag haft när jag under årens lopp smyckat korridorerna på Gästis.

Istället har jag då jag tidigare var ansvarig för konsten på hotellets väggar valt att visa enklare reproduktioner av det mest skilda slag. Här återfinns många avbildade bokomslag, men också allehanda klassisk, politisk och naivistisk konst, valda helt enkelt för att jag tyckt om dem. Bland porträtterade människor återfinns för mig mestadels okända ansikten men också historiska personer som till exempel flera av de svenska kungarna, Winston Churchill, Lenin, Göran Persson och Pablo Neruda för att ta några i mängden. Man kan till och med hitta den av insändaren föreslagna favoriten Hitler i två vitt skilda tappningar.

Att inom konsten förespråka censur i valet av motiv har en lång och mörk historia. I den kristna och muslimska traditionen har bildstormare av olika schatteringar stundom gjort sig breda, men idag förknippas dessa censuridéer främst med förespråkare av totalitära samhällen som talibanerna i Afghanistan, IS-krigarna världen över och extremhögern i till exempel Ungern, Polen och Ukraina. I Sverige har vissa sverigedemokrater fört fram liknande idéer och så nu också vår så sorgesamt illamående gäst Lasse Thulin förstås. Själv har jag alltid haft svårt att förstå hur någon ens kan tro att en censursträvan av denna art ska gynna de egna politiska visionerna.

Lasse Diding

fd hotellägare