Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Fredrik Sandberg/TT
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Corononastrategins ansvariga bör medge sina misstag

Det finns absolut inga godtagbara skäl till varför Sverige har så exceptionellt höga dödstal.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Håll i, håll ut och följ Folkhälsomyndighetens råd

Att en regering tar in expertis är inte konstigt, man kan inte vara sakkunnig på allt. I Sveriges fall är detta FHM vilka agerar fackmän då det gäller covid-19. Tyvärr har FHM urartat och den grupp av experter som borde vara på plats där finns definitivt inte i dagsläget.

Det finns absolut inga godtagbara skäl till varför Sverige har så exceptionellt höga dödstal jämfört med samtliga grannländer! Vi har adekvata resurser! Vore det inte bättre att regering och FHM rakryggat medgav att denna strategi gått fel istället för att komma med förnekelser och bortförklaringar allt eftersom?

Att Sveriges coronastrategi fått stora konsekvenser syns tydligt om vi summerar allt lidande och hur många liv som skördats. Tänk på allt som inte gjorts i denna strategi! Som exempelvis smittspårning, bristfällig testning, underutrustad vård, ovilja att rekommendera enkla hjälpmedel som munskydd samt den allmänna smittspridningen. Lägg där till den omständliga och tröga vaccinationsprocessen...

Alltför sent har man även satt sig in i att viruset är luftburet, att det sprids av symptomfria (i skolmiljöer, även av- och bland barn).

Att Sverige gjort för lite och för sent jämfört med till exempel Finland syns tydligt på antal avlidna. Vart har Sveriges karakteristiska försiktighetsprinciper blivit av när det gäller pandemin?

Nu kommer de än mer smittsamma muterade virusen. Utan skolstängning får vi inte stopp på spridningen. Visst borde väl Sverige ha läroplikt istället för skolplikt under en sådan här allvarlig pandemi? Lärare har absolut ingen möjlighet att skydda sig, ej heller hålla distans. Som pedagog för yngre barn så ingår det att trösta, krama och att torka näsor. Därför känns det allmänna mottot att ”hålla i och hålla ut” som ett stort hån för de pedagoger som redan kämpar stenhårt!

Insiktsfull lärare