Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man ska ha klart för sig att en chefsposition innebär ofta väldigt hög stress, förmåga att kunna hantera väldigt komplexa saker självständigt samt ett starkt psyke. Bild: Stina Stjernkvist/TT
Man ska ha klart för sig att en chefsposition innebär ofta väldigt hög stress, förmåga att kunna hantera väldigt komplexa saker självständigt samt ett starkt psyke. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Chefsjobbet är inte värt det

En chefsposition innebär ofta väldigt hög stress.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Förväntade höga löner till toppcheferna"

Man ska ha klart för sig att arbetet som chef inom kommun eller region sällan innebär ett 9 till 5-jobb. Tittar man på lönerna som dessa chefer har skall man ha klart för sig att väldigt stor del går bort i skatt. I slutändan innebär det inte så mycket kvar i plånboken.

Jag valde själv att ta ett chefsjobb där utmaningen men också lönen blev en morot. Efter flera år sa kroppen ifrån. Så efter lång sjukskrivning är jag i dag tillbaka där jag var innan jag klev på chefsrollen. Och jag längtar inte på något sätt tillbaka. Jag är glad över att äntligen få kunna lämna telefonen på kontoret när jag går hem för dagen. Att jag får mer tid för min familj och till fritidsintressen. Något jag ofta försummade tidigare. Och det var kanske därför det gick som det gick.

Jag ska inte säga att jag ångrar mina år, men man ska ha klart för sig att en chefsposition innebär ofta väldigt hög stress, förmåga att kunna hantera väldigt komplexa saker självständigt samt ett starkt psyke att kunna lämna saker mentalt och koppla bort arbetet när det ges möjlighet till återhämtning. Ofta år man höra att många chefer är känslokalla. Men någonstans är det lite av en förutsättning att kunna skilja på sak och person för att kunna ta tuffa, obekväma beslut på arbetet och sedan kunna sova gott på natten. Något vi alla behöver. Det är dessutom i ganska hög grad ett ensamt arbete.

Så nej, jag avundas ingen av de som befinner sig på dessa positioner. Jag tycker istället att det är modigt av dem att anta utmaningen. För att få kompetenta individer till dessa roller så behöver man locka med höga löner. Det är bara så. Och jag finner det helt logiskt att arbetsinsatsen skall belönas.

En som hoppade av