Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad får vi som är allra längst ned på golvet? Bokstavligen ner på golvet bland kommunens yngsta kommuninvånare? Bild: Pontus Lundahl/TT
Vad får vi som är allra längst ned på golvet? Bokstavligen ner på golvet bland kommunens yngsta kommuninvånare? Bild: Pontus Lundahl/TT

Chefernas höjda löner svider för oss på golvet

När ska förskolan få sin ekonomiska höjning?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln "Så mycket tjänar toppcheferna i kommunen"

Ja, nu hamnar jag här igen med mina funderingar, och min hjärna slår kullerbyttor och hjärtat bultar extra! Jag unnar alla verkligen en bra lön och gläds med alla dessa chefer som får höjda löner! Men vi allra längst ner på golvet? Bokstavligen verkligen nere på golvet? Där jag och många av mina kollegor befinner oss dagligen krypande/sittande med våra yngsta kommuninvånare. Vad får vi? Jo, ständigt höra om denna ”ekonomiska åtstramning!”: Helst inte boka några vikarier alls för det fattas pengar. Nedskärning på inköp till pedagogiskt material till barnen (från 45 000 kronor per/år ner till 10 000 kronor 2019, vi som skulle behöva köpa nya cyklar till barnen och nya uteleksaker i höst...)

Arbetskläder – finns inga pengar till. Arbetsskor – finns inga pengar till. Renovering av innemiljön (elektricitet, lampor, möbler mm) – finns inga pengar till.

När, när säger jag bara, när blir det vår tur inom förskolorna att någon gång får höra: ” I år har vi pengar till att förändra er utemiljö ordentligt! I år har vi pengar till att anställa mer personal! I år har vi råd att inhandla arbetskläder och arbetsskor till all personal! I år har vi råd att renovera/förändra lärmiljön inomhus på förskolan.”

Så tyvärr så svider det både i min hjärna och hjärta när jag läser vilka löner olika chefer har. Ekvationen går inte ihop....

När får förskolorna sin ekonomiska höjning?

Fast jag gläds med dem alla, för de liksom jag vill ju ha mer lön! Jag var jättetacksam och glad för mina hundralappar jag fick höjt min lön med i våras. Men våra allra yngsta kommuninvånare förtjänar sannerligen att få det bättre – samt vi pedagoger som arbetar på förskolorna!

Tänk på att de små underbara juvelerna vi undervisar, utmanar och lär ut det viktiga sociala samspelet till, en gång framöver ska ta hand om oss när vi blir gamla och behöver deras hjälp!

Eva Störby

förskollärare